2023. március 26. 09:00 - Danube Institute

Egy baloldali nacionalista bukása

Nicola Sturgeon, Skócia határozottan függetlenség-párti miniszterelnöke 2023 februárjában csendben lemondott és általa kiválasztott utódjának adta át Skócia vezetését. A Danube Institute elnöke, John O’ Sullivan elemezte bukásának okait a The Pipeline hasábjain megjelent írásában.

shutterstock_1202335303.jpg

A Skót Nemzeti Párt vezetője, Nicola Sturgeon azon kevés nacionalisták között volt Európában, aki elkerülte a baloldal folyamatos rasszizmus- és kirekesztés-vádjait. Ennek oka egyszerűen abban kereshető, hogy maga is ehhez az oldalhoz tartozott, Európában majdnem egyedülállóan, de a katalán és az ír nacionalistákhoz hasonlóan. Ennek megfelelően a skót miniszterelnök meglehetősen magas politikai mozgástérrel tevékenykedhetett, bírva az európai elitek jóindulatát.

Azonban elsődleges célja, a skót függetlenség kivívása számtalan problémába ütközött, már a Brexit előtt is. Az egyik legfontosabb, és keveset emlegetett probléma az, hogy az Egyesült Királyságon belül John O’ Sullivan szerint a skótok jószerivel több függetlenséget élveztek, mint az Egyesült Királyság az Európai Unióhoz képest. A Brexit után ezt a helyzetet tovább bonyolította az, hogy Skóciának újra kellett volna kérnie felvételét az Unióba. Ezt pedig a spanyol-katalán helyzet is komplikálta.

Skócia elszakadása és annak európai elismerése precedenst jelenthetett volna a katalóniai függetlenségi törekvések elfogadásához.

Nicola Sturgeon ettől függetlenül tovább erőltette egy második függetlenségi népszavazás megtartását az első, 2014-es voksolás kudarca után kilenc évvel. Bár voksolás nem lett, a harc elterelte figyelmét Skócia kormányzásának fontosabb problémáitól. Végül az lett a politikai lezárása a kampánynak, hogy azt állította: a következő skót függetlenségi népszavazás a 2024-es egyesült királysági választás eredményeinek függvénye, arra célozva, hogy a skót szavazók meg fogják mutatni, hogy baloldali kormányt akarnak a konzervatív Angilával szemben. Azonban röviddel ezután világossá vált, hogy a Skót Nemzeti Párt népszerűsége kritikusan csökkent és a következő választáson már problémákba ütközhet a kormányzóképességet megszerzése. Ezzel Sturgeon presztízse komoly csapást szenvedett.

Még komolyabb problémának bizonyult a woke irányzatok beszivárgása a Skót Nemzeti Párt politikai intézkedései közé.

A Skót Nemzeti Párt új gyűlöletbeszéd-törvényt hozott, amely kiterjesztette a büntetendő beszédfajták körét, egészen a magánbeszélgetések alkalmával kifejezett véleményekre is. Sajátos transzgender-törvényt is elfogadtak, amelyben mindenki számára lehetővé tették a nemének szabad meghatározását, és kötelezővé tették az állampolgárok számára ezen meghatározások tiszteletben tartását. Ez az intézkedés elbukott, amikor egy férfi erőszaktevő akarta magát női börtönbe helyeztetni, mondván, hogy nőként határozza meg magát. Ezt természetesen a kormány megtagadta, saját törvénye szellemét megcáfolva ezzel. A legutolsó intézkedésével Sturgeon megerősítette kiállását a nulla széndioxid kibocsátású gazdaság O’ Sullivan szerint megvalósíthatatlan elképzelése mellett.

A Danube Institute elnöke szerint Sturgeon éppen a megfelelő pillanatban „ugrott félre” sokféle politikai ballépése miatt a feje körül gyülekező viharfelhők elől. Woke politikai elképzelései fényében elképzelhető, hogy csak az első azoknak a sorában, akik megvalósíthatatlan, emberidegen elméleteik miatt veszítik el hatalmukat világszerte.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon 

komment
süti beállítások módosítása