2023. március 18. 09:00 - Danube Institute

Kína óvatosan érvényesíti érdekeit a „birodalmak temetőjében”

A nyugati erők kivonulása, valamint a Talibán hatalomra kerülése óta Afganisztán a világ egyik legvisszamaradottabb helye lett emberi jogi szempontból. A tálib vezetést de jure nem ismeri el egyik ország sem a politikai hatalom legitim birtokosaként, azonban számos regionális és globális hatalom folytat vele korlátozott diplomáciai kapcsolatokat, ideértve például Oroszországot és Pakisztánt. Hasonló attitűdöt mutat Afganisztán felé a Kínai Népköztársaság is, annak ellenére, hogy érdekeltségeit számos attrocitás érte az utóbbi időszakban. A kínai politika érdekeit a „birodalmak temetőjének”¹ is nevezett országban Shannon Tiezi, a Diplomat magazin főszerkesztője értékelte legutóbbi írásában.

shutterstock_121582690.jpg


Az elmúlt hónapok eseménydúsan alakultak Afganisztán szempontjából. A Talibán minden eddiginél radikálisabb lépésre kötelezte el magát: megtiltotta a nők és lánygyermekek iskoláztatását az oktatás minden szintjén, az általános iskolától az egyetemig. (Erről itt írtunk bővebben.) Januárban pedig újra fellángolt a terrorizmus a térségben: az Afgán Külügyminisztériumot bombatámadás érte, Pakisztánban pedig egy mecset közelében történt öngyilkos merénylet követelt halálos áldozatokat.

Annak ellenére, hogy a terrorista szándékkal elkövetett cselekmények közvetlenül fenyegetik a térségben jelen lévő állampolgárai biztonságát, Kína mégis kifejezetten „finoman bánik” a tálib vezetéssel.

Tiezi szerint a külügyminisztérium elleni támadás kifejezetten az időpontban ott tartózkodó kínai delegáció ellen irányult, ennek ellenére a pekingi diplomáciai gépezet nem kezdett akcióba a Talibán felelősségre vonásáért.

  

Február 7-én egy multilaterális találkozó keretében egyeztettek a régió legfőbb érdekeltjei, így Pakisztán, Üzbegisztán, Oroszország és Kína, akik kiálltak a pozitív változás mellett, azonban itt sem ítélték el a tálibok hiányosságait. A peshwari mecset elleni merénylet után pedig még azt is tagadta a kínai fél, hogy a Tehreek-e-Taliban Pakisztán terrorszervezet követte volna el azokat, annak ellenére, hogy ezt Iszlámábád is a Talibánhoz köti.

Tiezi szerint „az afganisztáni és a pakisztáni támadások gyakoriságát tekintve a terrorveszély nőtt az elmúlt egy évben”. Ezen felül a Talibán nagyban korlátozta az emberi jogokat, azonban a kínai fellépés nem keményedett. Ez alapján kimondható, hogy Pekinget Afganisztánban egyedül a térség stabilitása és biztonsága érdekli.

2021 októberében az akkori kínai külügyminiszter, Wang Yi de facto elismerte a Talibán hatalmát az országban. Bár ez nem jelent jogi elismerést, mégis nagy jelentőséggel bír a tálibok számára, hiszen bár az ország területének döntő részét uralmuk alatt tartják, kormányuk legitimitásának egyik legfontosabb eleme, a nemzetközi elismerés hiányzik. Ez nem csupán elvi, de gyakorlati okok miatt is jelentős tényező: egyfajta izolációt eredményez a nemzetközi közösségben.

Ebből kifolyólag a kínaiak attitűdje kifejezetten kedvező a tálib vezetés számára, hiszen egyfajta alkuként működik: amennyiben a Talibán biztosítani tudja a kínai biztonsági érdekek sértetlenségét, Peking tartózkodik az emberi jogi kritikáktól és esetlegesen bizonyos befektetésekkel is támogathatja a tálib uralom fennmaradását.

Ezt jól példázza, hogy a kínai CAPEIC fosszilis erőforrásokkal foglalkozó vállalat február végén jelentette be, hogy többmillió dolláros olajkitermelési beruházást indít az országban.

Tiezi szerint a kínaiak fenntartással kezelik az afganisztáni beruházásokat, mert nem érzik hosszú távon szilárdnak a Talibán hatalmát. Ennek ellenére a kialakuló hatalmi vákuumban a felemelkedő Kína nem teheti meg, hogy ne terjessze ki gazdasági befolyását egy, a regionális biztonsági rendszer stabilitását befolyásoló területre.

¹Tyles Dawson: Is Afghanistan really a ’graveyard of empires’? 19. 08. 2021. National Post. https://nationalpost.com/news/is-afghanistan-really-a-graveyard-of-empires 

Szemlézte: Szenes Eszter

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása