2023. január 30. 07:00 - Danube Institute

Leáldozóban a klímaaktivisták csillaga

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk a klímaaktivisták 2022-es vandalizmusáról. Az idei évben is sok szervezet megígérte, folytatni fogják megnyilvánulásaikat céljaik elérése érdekében. A jövő perspektíváit a CNN prezentálja.

shutterstock_1529519864_1.jpg

Az Extinction Rebellion nevű, röviden XR-ként is ismert, vandalizmusáról elhíresült radikális klímaszervezet áprilisig szünetelteti tevékenységét – adta hírül saját közleményében az NGO. Ehelyett most inkább tagságuk növelésére öszzpontsítanak, bevonzva azokat a személyeket is, akik eddig szkeptikusan tekintettek megnyilvánulásaikra. Ami magát a mozgalmat illeti, az XR még 2018-ban alakult, elsődleges céljául a klímaváltozás okozta fenyegetés tudatosítását tűzte ki, akár tagjai letartóztatása és bebörtönzése árán is.

A stratégia egy bizonyos ideig és bizonyos fokig működni látszott, azonban jelenleg az XR-mozgalmároknak egy új problémával kell szembenézniük: már nem annyira népszerűek, mint egykoron.

2022-es felmérésekből is kitűnik, hogy míg a név ismerős, a nagytöbbség így is ellenzi az XR megnyilvánulásait.

Ugyanakkor az új környezet sem annyira kedvező a klímaakcióknak, hiszen az új brit tüntetésellenes jogszabályok következtében sok ehhez hasonló megnyilvánulás már bűntettnek minősül.

Az Extention Rebellion háttérbe kerülésével új radikális klímaaktivistáktól lett hangos a nemzetközi sajtó. Ilyen például az angol Just Stop Oil, melynek tagjai például utakhoz ragasztották magukat, gyorskötözővel kötözték nyakukat kapufákhoz, és paradicsomlevessel öntötték le van Gogh Napraforgók festményét.

Az újév kezdetével számos mozgalom ígérte: még messzebbre mennek, ami a vandalizmust illeti.

A Just Stop Oil folytatja útblokádjait, a német Letzte Generation pedig – mely szervezet tagjai krumplipürét dobtak Monet egyik festményére – idén még nagyobb volumenű tüntetésekre készül, illetve kész eltűrni a további letartóztatásokat. (Idén közülük heten a karácsonyt és az újévet is rács mögött töltötték.) A klímaradikálisok eddig minden bizonnyal elérték, hogy a figyelem rájuk irányuljon.

Robb Willer, a Stanford Egyetem Polarization and Social Change Lab vezetője szerint az aktivisták már olyan módszerekkel szeretnének nagy tömegeket elérni, amelyek egyáltalán nem népszerűek, utalva elsősorban a már említett ellentmondásos megnyilvánulásokra. Véleményéhez csatlakozott Feyzi Ismail is, az University of London professzora, aki szerint bizonyos keretek között szükség van figyelemfelkeltő akciókra, de az, hogy átlagembereket akadályoznak abban, hogy eljussanak a munkahelyükre, vagy kórházba, nem juttatja őket előrébb.

Sőt, ilyen megnyilvánulások révén a radikálisabb szervezetek tagokat is veszíthetnek, akik később moderáltabb csoportokhoz közelednek.

Ebben reménykedik az XR is, amely a Just Stop Oil radikalizmusa által lemorzsolt tagokat kész beolvasztani szervezetébe – fogalmaz Willer.

Az XR a szünet ellenére nem függeszti fel tevékenységét: az következő száz napot támogatóbázisa kiépítésével tölti a nagy áprilisi demonstrációhoz, melynek keretein belül 10 000 fő vonulna a Westminster-palota elé, bebizonyítva, hogy a szervezet nem csupán „fákat ölelgető, aggódó hippik csoportja.”

Összességében elmondható, hogy az XR és a hozzá hasonló mozgalmak vandalizmusukkal tény, hogy figyelmet kapnak a nemzetközi sajtóban, azonban a klímavédelem melletti síkraszállás nem jogosítja fel őket arra, hogy átlagembereket hátráltassanak, illetve műalkotásokat rongáljanak a figyelemfelkeltés érdekében.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása