2022. december 19. 16:00 - Danube Institute

Egyre fokozódik a nyomás az USA-mexikói határon

Egy korábbi cikkünkben említést tettünk az amerikai migrációs folyamatokról, amelyek nagy nyomást helyeznek az USA és Mexikó között húzódó határszakaszra. A helyzet nem javult sőt, az illegális bevándorlók száma fokozatosan növekedett, illetve növekedni is fog az elkövetkezendő időszakban. Az okokról a National Review és a BBC cikkei számolnak be.shutterstock_486345745.jpg

42-es jogcím: ez az a rendelet, amelyet még Donald Trump egykori elnök hozott létre, elsősorban pedig a COVID-19 pandémia és más fertőző betegségek terjedését volt hivatott meggátolni úgy, hogy automatikusan kiutasította a dokumentum nélküli illegális bevándorlókat. A jogcím eredetileg december 21-én jár le, így a legnagyobb kérdés az, maradjon-e érvényben, vagy pedig töröljék el. Annyit mindenféleképpen érdemes megemlíteni, hogy

Biden 2021-es beiktatása óta az illegális migránsok száma hatalmasat ugrott: 2022-re a határsértők száma 24%-kal nőtt, sőt még az utóbbi hónapokban is ezreket állítottak meg a déli határszakaszon. A legtöbbjük közép-amerikai, és az ottani gazdasági helyzet miatt kényszerül országát elhagyni.

Ez évben csaknem 744 ezren kísérelték meg illegálisan átlépni a határt Mexikó felől. Növekedés figyelhető meg a venezuelai, kubai és nicaraguai állampolgárok esetén is, számuk 149%-kal emelkedett a 2021-es adatokhoz képest.

Ez többek között annak tudható be, hogy Kuba elveszítette a Venezuelából érkező segély nagy hányadát, a kritikus gazdasági körülmények pedig sok embert az ország elhagyására ösztönöztek. Nicaragua pedig eltörölte a kubai államok vízumkötelességét, ami szintén közrejátszott a migráció alakulásában.

Joe Biden jelenlegi amerikai elnök szerint az illegális migránsok kiinduló országba való visszaküldése nem racionális döntés. Beszélt arról is: azon dolgozik, hogy Mexikóval és az érintett országokkal karöltve megoldást találjon a helyzetre.

Az egyik buktató azonban az, hogy az amerikai és a már említett országok között nem, vagy csak alig áll fenn diplomáciai kapcsolat.

Ettől függetlenül már október közepén született egy döntés a venezuelai migránsok sorsáról, amelynek értelmében az amerikai hatóságok kitelepítik őket. Ami a 42-es jogcím további érvényességét illeti, 19, republikánusok vezette állam kérvényt nyújtott be a hosszabbítás érdekében, amely nem részesült pozitív elbírálásban. A bideni adminisztráció ugyanis a rendelet szerda éjféli beszüntetését szorgalmazná – csakúgy mint más Trump-korszakbeli törvényeknek – „önkényű és kiszámíthatatlan mivolta miatt.”

Pedig a migráció komoly problémát jelent Bidennek, hiszen nemcsak az újonnan érkezők részéről éri őt nyomás, hanem a republikánus párt felől is. Texas, Arizona és Florida képviselői pedig már számos alkalommal próbálták meg felhívni a figyelmet arra, hogy a bideni adminisztráció nem tudja kezelni a helyzetet.

December elején a republikánusok egy új jogszabályt nyújtottak be, amely kiterjesztené a Belbiztonsági Minisztérium hatalmát, illetve lehetővé tenné, hogy a fogvatartottakat, akik két évnél kevesebbet töltöttek el az USA-ban, tárgyalás nélkül visszaküldjék a kiinduló országba

– ez pedig elősegítené azt, hogy azok, akik illegálisan lépnek be az országba, ne játsszák ki a törvényeket.
A jogcím lehetséges végét jelentő dátumhoz közeledve hirtelen megugrott az illegális bevándorlók száma a déli határszakaszon – jelenleg a napi határsértések száma az el paso-i körzetben hozzávetőlegesen 2500. A texasi város polgármestere emiatt vészhelyzetet rendelt el.

A város vezetősége, illetve a határon dolgozók becslése szerint a rendelet érvényességének lejárta után hatalmas tömegek indulhatnak útnak, a határsértések száma pedig megduplázódhat.

Ahogyan az már a korábbiakból is világosan kitűnt, Biden nem képes arra, hogy megfékezze az országba irányuló migrációs folyamatokat. A megoldást mindenféleképpen a határvédelem erősítése, illetve olyan javaslatok benyújtása jelenthetné, amelyek megvédik az ország szuverenitását.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása