2022. szeptember 29. 07:00 - Danube Institute

Leszálló ágon lehet az infláció

Az augusztusi hónap igen kecsegtető számadatokkal szolgált az infláció terén: az Egyesült Királyságban az inflációs ráta 10.1%-ról 9.9%-ra csökkent. Ugyanezen jelenség volt megfigyelhető az Egyesült Államokban is, ahol a júniusi 9.1%-hoz képest az infláció két hónappal később 8.3%-ra mérséklődött. Azonban, jogosan merül fel a kérdés: vajon ez már a fény az alagút végén, vagy csak a vihar előtti csend?

shutterstock_1976918936.jpg

A The Spectator cikke alapján az augusztusi inflációs ráta az Egyesült Királyságban elsősorban az enyhülő üzemanyag és olajáraknak köszönhetően csökkent, ami azt is jelzi, hogy a világpiacoknak sikerült stabilizálni a helyzetet az orosz gázról való leválás után. Azonban fontos számolni  a közelgő energiakrízissel is, amely a hidegebb hónapokban lesz különösen észrevehető, a megnövekedett kereslet miatt. Ez  egyúttal megmutatja azt is, milyen mértékben sikerült Európának új alternatívákat találnia.

infla1.png

Forrás: Spectator

Az Egyesült Királyság – Magyarországhoz hasonló módszerrel  - ársapkákkal szabályozta az energiaárakat (melynek következtében egy átlag háztartás számlája október elsejétől maximum 2.500 font lesz az elkövetkezendő két évben), más országokban azonban az árak a megnövekedett kereslet miatt kétség kívül emelkedni fognak az elkövetkezendő hónapokban.

Ami érdekes, hogy az Egyesült Királyságban a csökkenő infláció elrejt bizonyos negatív hatásokat. 

Komoly drágulás volt ugyanis megfigyelhető az alapvető élelmiszerek, köztük a tej, a tojás és a sajt árában, valamint a ruházat és természetesen a háztartások esetén is (a lakbér átlagosan 4%, az áram 54%, míg a gáz 95.7%-kal drágult).  


Az Egyesült Államokban sem jobb a helyzet

A nagy-britanniaihoz hasonló, csökkenő tendencia mutatkozott az Egyesült Államokban is, amely reménnyel töltött el számos szakértőt - számol be róla a The Economist.

Elsősorban ki kell emelnünk, hogy az egész Európát sújtó üzemanyagár-krízis Amerikát elkerülte sőt, az olajárak 13 egymást követő héten csökkenő tendenciát mutattak. Mindez pedig annak köszönhető, hogy az ország nem függ az orosz ellátástól.  

Ugyanakkor a gyorsan változó, küldő gazdasági hatásoktól megtisztított, úgynevezett maginfláció továbbra is magas, 7,4%-os volt augusztusban az Egyesült Államokban , felülmúlva a közgazdászok és a Federal Reserve System becsléseit. 

A Gallup augusztus 1-22. között folytatott, 1500 fős közvélemény-kutatása alapján az amerikaiak 56%-ának okoznak nehézséget az eluralkodó árak, ebből 12%-ot súlyosan (főleg az alacsonyabb bevétellel rendelkezők), 44%-ot pedig mérsékelten érint a probléma. Különösen érdekes, hogy ez az adat tovább bontható ideológiai nézet, illetve pártbéli hovatartozás alapján is: a republikánusok 67%-a véli úgy, hogy az infláció káros hatással van a háztartásokra. A demokraták közül azonban csak 44% gondolja ezt. A Gallup ezt az eredményt annak tulajdonítja, hogy a republikánusok sokkal gyakrabban említik az inflációt, mint elsődleges problémát, szemben a demokratákkal, illletve függetlenekkel, feltételezhetően a jelenlegi elnök politikai hovatartozása miatt.

infla2.png

Forrás: World Economic Forum

Hogyan tovább?

Összességében elmondható, hogy az ingadozó inflációs ráta miatt szinte lehetetlen megjósolni a intenzív drágulási  folyamat végét. Azonban az biztosan elmondható, hogy a magas infláció még velünk marad, sőt hamarosan még nagyobb mértékeket is ölthet. 

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása