2022. június 07. 16:00 - Danube Institute

Vlagyimir Putyin nem nyugati fejjel gondolkodik

Az orosz-ukrán háború napjainkban is tragikus módon zajlik tovább és a mindennapi hírekből arra lehet következtetni, hogy egyhamar nem is ér véget. A nyugati hatalmaknak elemi érdeke lenne, hogy megértsék az orosz szándékokat a hatékony fellépés érdekében. A Foreign Policy pontokba szedte a Nyugat tévhiteit Vlagyimir Putyin orosz elnök döntéseivel kapcsolatban.

shutterstock_2127643805.jpg

Számos európai vezető, illetve amerikai politikus hangoztatja, hogy Putyin valójában már tudja, hogy elveszítette a háborút. A következtetések mögött az állhat, hogy az orosz hadsereg ténylegesen nem tudott nagyobb terület elfoglalni és előrenyomulásuk is megtorpant. A cikk azonban rámutat, hogy Putyin fő célja ebben a háborúban soha nem az volt, hogy területeket szakítson ki Ukrajnából, hanem hogy az általa „oroszellenesnek” ítélt folyamatokat megakadályozza. A másik fontos elem az orosz vezetés számára, hogy geopolitikailag ne vállalhasson szerepet Ukrajna és a NATO-ba se léphessen be.

Oroszország részéről tisztán látható stratégia a katonai jelenlét fenntartása, és az Ukrajna számára gazdasági, illetve hadászati jelentőséggel bíró infrastruktúrák folyamatos támadása.

Általános tévhit az is, hogy ha Ukrajna elismeri Krím-félszigetet orosz territóriumnak, a Donbasz területét függetlennek és megígéri, hogy soha nem csatlakozik a NATO-hoz, akkor véget is érne a háború. A szerző rámutat, a konfliktus már túllépett az általános kereteken, és itt geopolitikai csatáról is szó van - Oroszország a Nyugat ellen vívja harcát. Éppen ezért

Putyin addig nem fogja elhagyni Ukrajnát, ameddig a nyugati gazdasági és katonai érdekkörök nem hagyják el Ukrajna területét.

Az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak jelenleg nem a háborús helyzet mélyítésében kellene érdekeltnek lenniük, hanem a folytonos párbeszéd és a békére törekvés előmozdításában. Emmanuel Macron francia elnök néhány napja adott nyilatkozata erre enged következtetni: „nem szabad megalázni Oroszországot, azért nem, mivel azon a napon, amikor a harcoknak vége lesz, tudjunk majd egy megoldási utat kiépíteni a diplomácia eszközeivel". A francia államfő Twitter oldalán május végén megosztotta, hogy Olaf Scholz német kancellárral a háború békés megoldásáról folytattak beszélgetést Vlagyimir Putyinnal.

Jelenleg a Nyugat két út közül választhat: tovább támogatja Ukrajnát mind pénzügyileg és katonailag a háború elképzelt győzelme érdekében, vagy felismeri, hogy Putyinnal a párbeszéd útján kialakítható az új globális és európai egyensúly.

Kíváncsi vagy, hogyan eszkalálódott az orosz-ukrán konfliktus? A témával kapcsolatos összes cikkünket itt találod.

Szemlézte: Tombor Levente

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása