2022. június 06. 09:00 - Danube Institute

A Brexit miatt körözi le Észak-Írország Nagy-Britanniát?

Egyes szakértők szerint az Egyesült Királyság legelmaradottabb országrészének gazdasága a mai napig hevesen vitatott északír protokollnak köszönhetően teljesít jobban.

eszakirbrexit_nyito.jpg

Lassacskán másfél éve már, hogy élesben tapasztalhatók meg a Brexit-megállapodás és annak legkényesebb összetevőjének, az északír vámhatárnak a hatásai. Köztudott, hogy a fizikai határ létrehozását az EU-tag Írország és az Egyesült Királyság részeként kiváló Észak-Írország között a felek mindenképpen el szerették volna kerülni, ezért azt végül az Ír-tengerre szervezték ki.

Csakhogy ezzel éket ütöttek az Egyesült Királyság belső piacába, melynek következtében Belfast a kereskedelem terén közelebb került Dublinhoz, mint Londonhoz.

Mindezt megfejelve nemrégiben a történelem során először ír nacionalista kormány vehette át az országrész irányítását az utóbbi fővároshoz hűséges unionista erőktől.

Az északír protokollként emlegetett jegyzőkönyv továbbra is az Európai Unió és az Egyesült Királyság szakításának legérzékenyebb pontja, melynek szikrái az utóbbi hetekben is fellobbantak az utóbbi fél elégedetlensége nyomán. A brit kormány – természetesen rossz szemmel nézve, hogy saját országrészébe könnyebben áramlanak EU-s termékek, mint angol származásúak – régóta azzal érvel, hogy az egyébként is elmaradottabb északír régió gazdaságát nehéz helyzetbe hozza az új felállás, mivel a belső vámhatár megakasztja a kereskedelmet, és növeli az árakat.

A 2021. végi gazdasági mutatók azonban nem erről árulkodnak. A brit statisztikai hivatal (ONS) frissen közzétett adatai szerint

2021. 3. negyedévében az északír GDP 1,4%-kal nőtt az előző időszakhoz képest, míg az angol csak 0,6%-kal,

a skót 0,9%-kal, Walesben pedig minimális csökkenést mértek – szúrta ki a Politico. A National Institute of Economic and Social Research nevű gazdaságkutató intézet elemzői szerint ez részben annak köszönhető, hogy

Észak-Írország továbbra is élvezi az EU egységes belső piacának előnyeit.

E narratívát erősítik az ír statisztikai hivatal (CSO) havi rendszerességű jelentései is, amelyek rámutatnak, hogy a protokoll 2021. januári hatályba lépése óta az ír-északír kereskedelem rekordokat dönt.

Szemlézte: Irlanda Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása