2022. május 10. 16:00 - Danube Institute

Küszöbön az Egyesült Királyság felbomlása és az Ír-sziget egyesülése?

A katolikus nacionalista Sinn Féin történelmi győzelmet ért el az északír választásokon, hatalmas lendületet adva az utóbbi időben egyébként is egyre erősödő spekulációnak.

eszakir_nyito_1.jpg

Fennállása során először a Sinn Féin nyerte a múlt csütörtökön rendezett észak-írországi választásokat.

Az eseményt a katolikus nacionalista párt folyamatosan növekvő támogatottsága és esetleges győzelmének jelentősége miatt eleve nagy várakozás övezte, nem meglepő tehát, hogy a bekövetkezett siker komoly hullámokat vert a Brit-szigeteken, miközben a nagyvilágban is fel-fel bukkant a híradásokban.

A választási eredmény kiemelt hírértéke abból fakad, hogy az apró országrészben először végzett az élen az a politikai erő, amely Londontól szeretne elszakadni, azt követően pedig Írországgal egyesülni.

A jelenségről részletesebben itt lehet olvasni. Habár a tendencia sokatmondó és nehezen figyelmen kívül hagyható, mégis elhamarkodott lenne biztosra venni a Sinn Féin terveinek megvalósulását – int óva a Guardian.  Az országváltáshoz a nagypénteki egyezmény értelmében ugyanis mindenképp egy eredményes népszavazásra van szükség. Ez egyébként önmagában nem is lenne akkora bökkenő, hiszen a demográfiai változások az ír egység sikerének kedveznek, viszont az már annál inkább akadályt jelent, hogy

az üggyel kapcsolatban csak Észak-Írország londoni kapcsolatokért felelős tisztviselője írhat ki referendumot, aki alapvetően a westminsteri érdekeket képviseli az országrészben.

A Belfastban véglegesített dokumentum ráadásul rendkívül homályosan írja körül a népszavazás megrendezésének követelményeit, így például nem konkretizálja, hogy az említett tisztviselő mikor köteles azt kiírni. A témával kapcsolatos részben csupán arra utalnak, hogy a referendum abban az esetben kiírandó, ha valószínűsíthető, hogy a választópolgárok többsége az ír egység létrejöttét szorgalmazza. A szöveg arra már nem tér ki, hogy ezt pontosan hogyan kell felmérni; semmiképp sem elég tehát, hogy az országrész első minisztere ezt az álláspontot képviseli.

Szemlézte: Irlanda Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása