2022. február 25. 07:00 - Danube Institute

San Franciscóban is nemet mondtak a szülők a woke ideológiára

A helyi tankerület vezetőjének és két további tagjának leszavazása arra enged következtetni, hogy még az Egyesült Államok legliberálisabb városában is túlzásba lehet vinni a progresszív törekvéseket.
sanfransiscowoke_nyito.jpg

San Francisco kétségkívül az Amerikai Egyesült Államok egyik legkiemelkedőbb liberális bástyája. Ennek megfelelően az országszerte egyre elterjedtebb, illetve egyre radikálisabb formában megnyilvánuló, elsősorban faji és szexuális orientációval kapcsolatos kérdéseket feszegető progresszív elképzelések a kaliforniai városban is erőteljesen megjelentek. Úgy tűnik azonban, hogy a húrt a zömében liberális beállítottságú polgárok körében is túl lehet feszíteni – főleg, ha a gyermeknevelés a tét.

Néhány hónapja már láthatóvá vált, hogy San Franciscóban a progresszív tempó kezdi meghaladni önmagát. Mint arra mi is kitekintettünk, ekkor többek között már London Breed demokrata polgármester is szót emelt az utcákon eluralkodó káosszal szemben. Most pedig

maguk a választópolgárok jelezték, hogy egy bizonyos határon túl nem tűrik el a woke ideológia szülte intézkedéseket.

Történt ugyanis a napokban, hogy a helyi tankerület iskolaszékének három tagját, köztük az elnököt szavazás útján visszahívták hivatalukból, ráadásul mindegyiküket elsöprő, átlagosan nagyjából háromnegyedes többséggel. Helyükre átmenetileg a polgármester fog kijelölni utódokat, majd a következő, novemberben esedékes választáson ismét a nép fog dönteni – adta hírül a San Francisco Chronicle. 

A témát felkapó tengerentúli lapok több tényező együttes hatásának tudják be a tankerület fő döntéshozóinak bukását. Intézkedéseik nyomán a város közoktatási intézményei a járványhelyzet idején többnyire (más körzetekhez képest jóval hosszabb ideig) zárva tartottak, míg ez idő alatt az iskolaszék olyan ügyekkel volt elfoglalva, mint 44 iskola politikai korrektséggel indokolt átnevezésének megvitatása (a folyamatban a fekete rabszolgák felszabadításában kulcsszerepet játszó Abraham Lincoln neve is veszélybe került). Emellett erős visszhangot váltott ki az is, hogy

egy nívós középiskola érdemalapú felvételi eljárását sorsolásalapúvá változtatták a faji egyenlőség és a sokszínűség fontosságára hivatkozva.

Utóbbi kapcsán kulcsfontosságú az ázsiai kisebbség szerepe, hiszen arányaiban ebből a csoportból kerültek be a legtöbben az intézménybe, amikor a felvétel még teljesítményalapon zajlott. Az újítással viszont ők jártak a legrosszabbul, amit a szülők nyilvánvalóan nem néztek jó szemmel. Mindezt csak tetézte, hogy az egyik eltávolított iskolaszéki tag korábban már tett kétes megjegyzéseket ázsiai amerikaiakra vonatkozóan.

A New York Times beszámolója szerint az ázsiai és főleg a San Franciscóban nagy létszámban jelenlévő kínai közösség rég nem látott módon és intenzitással szervezkedett a döntéshozók leváltása érdekében. Érdemes megjegyezni, hogy a velejéig liberális városban az ázsiai szavazók évtizedek óta a Demokrata Párt szekerét tolják. Most viszont úgy tűnik – ahogy arra a cikk szerzője is következtet –, hogy a csoport kegyeiért más politikai erő is harcba szállhat, mivel a demokratákhoz köthető faji méricskélés elsősorban az ázsiaiakat hozza hátrányos helyzetbe. Mindez ugyan San Franciscóban nem igazán rázná fel a közéleti viszonyokat, ám országos szinten a kiélezett választókerületekben akár lehet is jelentősége.

Szemlézte: Irlanda Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!

komment
süti beállítások módosítása