2021. december 25. 16:00 - Danube Institute

San Francisco progresszív hanyatlása bontakozikki a szemünk előtt

Az Egyesült Államok egyik legpatinásabb városában eluralkodó áldatlan állapotok már a demokrata polgármesternél is kiverték a biztosítékot.

sanfransisco_nyito.jpg

San Francisco az Egyesült Államok egyik legizgalmasabb és legfestőibb városa, amellett, hogy fontos pénzügyi és technológiai központ. A település és környéke, az öbölterület (Bay Area) évtizedek óta – még kaliforniai viszonylatban is – rendkívül stabil demokrata erődnek számít, a helyi kultúrát pedig köztudottan a liberális és progresszív eszmék dominálják. Ennek ellenére a régióban relatíve nagyok az egyenlőtlenségek, San Francisco pedig iszonyatosan drága és nehezen élhető. Persze arról folyik a vita, hogy mindez a város és Kalifornia állam demokrata politikájának csődje, vagy egyszerűen csak a magas hozzáadott értékű tevékenységen alapuló gazdaság velejárója.

Az viszont biztos, hogy a nyugati parti ékszerdobozt évek óta érik kritikák a romló közbiztonság és utcakép miatt, mivel a hajléktalanok száma csaknem megkétszereződött az elmúlt 15 évben, a bűnözés egyre aggasztóbb mértékeket ölt, a köztereket pedig használt fecskendők tarkítják, valamint emberi ürülékből sincs hiány.

A szegénység és a hajléktalan probléma megszüntetésére ugyan a város komoly összegeket fordít, az intézkedések egyáltalán nem tűnnek következetesnek, mivel a bűnözéstől és a drogfogyasztástól egyáltalán nem rettentik el a segítségre szorulókat. Tavaly csaknem 700-an haltak meg drogtúladagolásban, majdnem háromszor annyian, mint koronavírusban.

Az utóbbi években országszerte végigsöprő, rendőrségi és büntető igazságszolgáltatási reformot követelő mozgalmak természetesen San Franciscót is elérték,

a városi tanács meg is vágta a bűnüldöző szervek büdzséjét, Chesa Boudin főügyész pedig gyakorlatilag dekriminalizálta a közterületen való táborverést, a drogfogyasztást és a prostitúciót

sorolja a Heritage kutatója. Boudin korábban kifejtette, hogy szerinte az említett bűncselekményeket nem kell üldözni, mivel nem járnak emberáldozattal. Egy 2014-ben állami szinten elfogadott törvény értelmében ráadásul a kemény drogok birtoklása és a 950 dollárig terjedő rablások csupán szabálysértésnek számítanak, tehát minimális következményekkel járnak, de helyi beszámolók szerint a főügyész a jog alapján bűncselekménynek tekintendő esetek felett is hajlamos szemet hunyni.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a jól látható és dokumentálható problémák kapcsán a progresszív vezetés felelősségét már nemcsak néhány jobboldali véleményvezér firtatja, hanem a politikai spektrum valamennyi oldaláról érkeznek kritikák – a legutóbbi épp magától az eleget látott polgármestertől.

London Breed szenvedélyes hangvételű beszédében ugyanis maradéktalanul beismerte a városát mérgező események valóságosságát, majd cselekvést ígért. A demokrata politikus a rendőrség megerősítését és célzott razziák lefolytatását sürgetve számos intézkedést előterjesztett.

A progresszív megközelítés szellemében hozott intézkedések az Egyesült Államok többi nagyvárosában is többnyire a visszájukra sültek el, amelyet az is alátámaszt, hogy egyre hangosabbak a nem republikánus kritikák. „Képes valaki teljes komolysággal azt állítani, hogy Chicago, Los Angeles, Portland, Seattle, Philadelphia vagy New York fejlődtek az elmúlt évek progresszív vezetése alatt? – ezt a költői kérdést nem Tucker Carlson tette fel a Fox News adásában, hanem Bret Stephens a New York Times hasábjain.

Szemlézte: Irlanda Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!

komment
süti beállítások módosítása