2022. január 25. 07:00 - Danube Institute

Bel- és külpolitikai tőkét kovácsolna Oroszország konfrontálásából Joe Biden

A Fehér Ház egyik tisztviselője állítólag elismerte, hogy a Biden-adminisztráció a Moszkvával szembeni kemény fellépéssel egyrészt vissza szeretné szerezni nemzetközi hitelességét, másrészt el akarja terelni a figyelmet belpolitikai bukdácsolásáról – hivatkozik a Human Events podcastjére a The Post Millennial. 
bidenorosz_nyito.jpg


Az ukrán válsággal és az azt körülvevő hatalmi rivalizálással a nemzetközi felkapottság nyomán blogunk is előszeretettel foglalkozik. Az Egyesült Államok és Oroszország között egyre borúsabb a viszony, Washington pedig érezhetően kemény pozíciót vett fel az Ukrajnát érő orosz fenyegetés kapcsán. Az egyéves születésnapját nemrégiben ünneplő Biden-adminisztráció több kommunikációs csatornán és diplomáciai találkozón leszögezte, hogy a közvetlen katonai beavatkozáson kívül minden lehetséges eszközt be fog vetni Moszkvával szemben, ha az orosz haderő átkel az ukrán határon.

Az Oroszországgal szembeni nyílt konfrontáció vállalását természetesen azzal indokolják a tengerentúlon, hogy Ukrajna területi integritásának megőrzése fontos amerikai, tágabb értelemben transzatlanti érdek, amelynek megsértését nem lehet tétlenül nézni. A Fehér Házban ugyanakkor állítólag felmerült az a gondolat is, hogy

a Nagy Medvével való viaskodás odahaza Amerikában és a nemzetközi térben egyaránt politikai előnyöket rejt magában

– írja a The Post Millennial, habár forrásként csupán egy meg nem nevezett belső informátorra hivatkozik a kanadai hírmagazin.

A minap Joe Biden amerikai elnök – a hivatalban töltött első évének ünneplése gyanánt – az adminisztrációja alatt eddig elért eredményeket méltatta.

Afelől azonban talán nem férhet kétség, hogy a demokraták az első év sikereit összegző listát korábban jóval hosszabbnak képzelték el.

A kongresszusban több fontos, az elnöki programot nagyban meghatározó törvénytervezet akadt fenn, ráadásul nem egyszer azért, mert a hajszálvékony szenátusi többség birtokában nem sikerült megteremteni a párton belüli teljes egységet. Joe Manchin és Kyrsten Sinema szenátorok először a nagyszabású költekezési csomag megfúrása nyomán kerültek reflektorfénybe, újonnan pedig egy, a szenátusi obstrukció intézményét megváltoztató javaslatot utasítottak el, amelynek hiányában a demokraták nem fogják tudni átpasszírozni a republikánusok által ellenzett választójogi reformjavaslatukat a testületen. Az idézett információk szerint

a Fehér Házban úgy vélik, hogy a szerény belpolitikai eredményeket egy komolyabb külpolitikai siker, ez esetben „a Putyinon való felülkerekedés” kompenzálhatná

(noha köztudott, hogy a választópolgárokat elsősorban a belügyek alakulása érdekli).

Ennél nyilvánvalóbb, hogy az Oroszországgal szembeni sikeres fellépés jelentősen javíthatna az Egyesült Államok külpolitikai presztízsén. Noha Donald Trump kritikusai azt várták, hogy a szókimondó volt elnök négy éve után a visszafogottabb, multilaterális nemzetközi kapcsolatokban hívő és nem mellesleg több évtizedes külpolitikai tapasztalattal rendelkező Biden helyreállítja az amerikai diplomáciai kapcsolatokat (különösképpen a transzatlantiakat), az eltelt egy év negatív lecsengésű eseményei (pl. az afganisztáni kivonulás) hagytak sebeket a szuperhatalom renoméján. A portál értesülései szerint a Fehér Háznak azért is rendkívül fontos Moszkva hatásos elrettentése és úgy összességében az ukrán válság szövetségesek számára is elfogadható kezelése, mert a vezetés abban bízik, hogy mindezzel nagyban javítanának az ország hitelességén a nemzetközi térben.

Szemlézte: Irlanda Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!

komment
süti beállítások módosítása