2021. december 21. 07:00 - Danube Institute

Dilemma Olaszországban: köztársasági elnök legyen, vagy miniszterelnök maradjon Draghi?

Az év elején felálló olasz szakértői kormány egyelőre sikeresnek bizonyult a válságkezelés terén, az azt vezető Mario Draghi most viszont válaszút elé érkezett.

draghi_nyito.png

Olaszország végre talált egy vezetőt, akiben meg tud állapodni, és ez probléma – kezdi cikkét keserédes hangvétellel Hannah Roberts a Politico webes felületén. Jövő hónapban a mediterrán ország kénytelen új köztársasági elnököt választani, mivel a 80 éves Sergio Mattarella már korábban leszögezte, nem vállal még egy hétéves ciklust 2022-től. Olaszországban, parlamentáris köztársaság lévén, az államfő nem rendelkezik túl jelentős közjogi jogosítványokkal, inkább egy, az egész nemzetet képviselő, széles körben elismert személyről beszélhetünk. Igaz, az instabil politikai viszonyairól méltán híres államban az elnök szerepe valamelyest felértékelődött, hiszen a kormányválságok idején a tisztet betöltő politikus fontos intézkedéseket eszközölhet.

A jelek szerint Mattarella legesélyesebb utódjelöltje nem más, mint a jelenlegi miniszterelnök Mario Draghi. Az Európai Központi Bank korábbi elnökéről, az euró megmentőjeként aposztrofált politikusról már több ízben is született cikk blogunkon.

A 74 éves politikus kifejezetten sikeres évet tudhat maga mögött, hiszen a februárra megalakuló nemzeti egységkormányt képes volt összefogni,

az egészségügyi és gazdasági válságból való kilábalásra tett erőfeszítéseit pedig magas támogatottsági adatokkal „jutalmazták” az olaszok, noha a (más országokhoz viszonyítva is) rendkívül szigorú korlátozó intézkedések és oltási követelmények ellen egyre többen emelik fel hangjukat.

Jóllehet sokan épp azzal érvelnek, hogy talán a jelenlegi miniszterelnök az egyetlen olyan politikus az országban, aki át tudja vészelni a jövőre is aktuális (sőt az egyre fiatalabb korosztályok oltása miatt még aktuálisabbá váló) intézkedések okozta ellenszenvet.

Az európai hírportál szerint komoly dilemmát okoz, hogy melyik pozícióban lehetne nagyobb hasznát venni Draghinak. A miniszterelnöki megbízatás folytatása észszerű elhatározás lehet, hiszen a kabinet élén sokkal több, illetve nagyobb horderejű döntést hozhat a rutinos szakember, ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a viszonylag magas támogatottság ellenére a kormány stabilitása bármikor meginoghat a 2023-as választásokig. Mint arra a Politico emlékeztet, majd’ egy évtizede hasonló módon bukott meg az a szintén közgazdász Mario Monti, aki a pénzügyi válság utáni turbulens időszakban alakított technokrata kormányt, majd veszítette el népszerűségét abban a fázisban, amelyben most Draghi is van.

Ezzel szemben a köztársasági elnöki szék hét évig gyakorlatilag bebetonozott helyet jelentene a külföldön is elismert pénzügyi szakembernek, ahonnan tevékenykedve hosszú távon biztosíthatná Róma nemzetközi hitelességét.

E megoldás hátránya viszont, hogy hatalmi vákuum keletkezne egy igencsak kényes időszakban, a gazdasági helyreállítás kellős közepén. A Brüsszelből érkező, csaknem 200 milliárd eurós válságkezelő csomag elköltésének terve ugyan már megszületett, ám a legfontosabb rész, a tényleges végrehajtás továbbra is hátravan. A koalíciós partnerek Draghi esetleges pozíciócseréjét követően egyébként megegyezhetnek egy másik miniszterelnök személyéről, de elemzők úgy vélik, hogy a mostani vezető nélkül a kormány nem lesz képes kihúzni a 2023-as választásokig – olvasható a Financial Times hasábjain.

Az államfőjelöltek nem szokták nyilvánosan bejelenteni indulásukat, hiszen nem közvetlenül a nép, hanem egy körülbelül 1000 fős, parlamenti és regionális képviselőkből álló elektori testület választ. Ily módon Draghi szándékairól egyelőre nem tudni sokat, ellenben az utóbbi idők legfelkapottabb híre volt, hogy a 85 éves, bemutatásra nem szoruló Silvio Berlusconi igencsak nyíltan pályázik az elnöki székre. Közvélemény-kutatásokat alapul véve, az emberek legszívesebben Draghit küldenék a Quirinale-palotába, ugyanakkor – jól érzékeltetve a dilemma valóságosságát – ha választani kell a tisztségek között, akkor inkább a kormány élén számolnának vele.

Szemlézte: Irlanda Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!

komment
süti beállítások módosítása