2021. december 17. 07:00 - Danube Institute

Baljós fordulatot vesz Európa egyik legrégebbi konfliktusa

Miközben a Brexit problémája úgy tűnik, 2020 elején lezárult, egy kérdés nem rendeződött megfelelően. Ez az északír határ problémája, amelynek az 1998-as nagypénteki egyezmény értelmében nyitva kell maradnia, különben az északír radikálisok között ismét fellángolhat a brit ellenes erőszak. A 2021 tavaszán zajló zavargások mostanra csillapodtak, azonban az indulatok tovább dúlnak – ezúttal a lojalisták igyekeznek az Ír Köztársaság és az Észak-Írország közötti határt megerősíteni, ami azonban ki fogja váltani az ír nacionalisták rosszallását.

eszakir_nyito.jpg

Az északír határ kérdése totálisan megoldatlan kérdésként, fekélyes sebként jelentkezik az EU és az Egyesült Királyság kapcsolataiban. Miközben Londonnak és Brüsszelnek is érdeke lenne a fennálló helyzet rendezése, sajátos belső erők hatására egyikük sem mozdulhat. Az EU oldaláról az Ír Köztársaság kormánya ellenez mindenféle határellenőrzést a zöld szigeten belül húzódó államhatáron, hiszen

ez gátakat emelne a köztársaság és az északírek között.

Ugyanakkor a brit fél nem engedhet szó nélkül az EU-ból jövő ír követeléseknek. Észak-Írországban ugyanis erősek az Egyesült Királysághoz lojális közösségek pártjai, amelyek minél inkább szeretnék magukat elhatárolni az Ír Köztársaságtól, és kifejezetten követelik a két ország közötti határ megerősítését. Mint ismeretes, az Egyesült Királyság a Brexit-megállapodások keretében egy nagyon Dublin-barát verziót fogadott el: nem vezetett be semmilyen határellenőrzést Írország és Észak-Írország között, az Egyesült Királyság vámellenőrzését pedig az Ír-tengerre, Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része közé helyezte. Ez természetesen kiváltotta a lojalisták haragját, akiknek a háborús időkből itt maradt félkatonai szervezetei a tavasszal több ízben megfenyegették már az angol vámőröket, hogy ne folytassanak vámellenőrzést, ne vágják el Angliától Észak-Írországot. És természetesen nem sokkal ezután hasonló okokkal zavargások is kirobbantak az Angliához és az Ír Köztársasághoz húzó közösségek között.

A történet azonban napjainkban is folytatódik. A lojalista közösségek parlamenti pártja, a Demokratikus Uniópárt (DUP) ezúttal azzal fenyegetőzik, hogy

kivonul a parlamentből, ha nem helyezik át a határellenőrzést az Észak-Írország és Anglia közötti tengerszakaszról Észak-Írország és az Ír Köztársaság közé.

Ezenkívül a DUP képviselői új bejelentésük szerint nem vesznek részt az 1998-as egyezményben szintén benne foglalt, Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti együttműködési tanács munkájában sem, mert szerintük a békeszerződést sérti a határrendezés. Az ír nacionalisták Sinn Féin (Mi Magunk) nevű pártja természetesen felelőtlen, konfliktushoz vezető viselkedéssel vádolja – a határkérdésben egyelőre győztes pozíciójukból – a tiltakozó lojalistákat. Mindeközben a Sinn Féin és a vele természetesen szövetséges dublini kormány még az ellen is tiltakozik, hogy az Egyesült Királyság a nem ír vagy brit állampolgárokat ellenőrizze az ír-északír határon, ami legalább jelképesen visszaállítaná a határellenőrzést.

Úgy tűnik, egyik fél sem hajlandó az érdemi engedményekre: a lojalistáknak mondjuk ez nehéz is lenne, hiszen nekik eddig semmilyen céljuk nem teljesült. Az ír nemzeti pártok azonban a határ mindkét oldalán azzal néznek szembe, hogy választóik elfordulhatnak tőlük, ha ilyen kritikus nemzeti kérdésben meghátrálnak.

Így viszont a lojalista milíciák agresszivitása nőni fog,

aminek már vannak is bizonyos új jelei Belfastban, és a hatóságok figyelmét is felkeltette.

Remélhetőleg a lojalista politikusok kontroll alatt tudják tartani a helyzetet, azonban nem teljesen függnek tőlük ezek a csoportok. Amennyiben az EU és az Egyesült Királyság nem jutnak valamilyen új, valahogy mindkét félnek kielégítő eredményre, amivel lekerülne az ír nemzeti pártok válláról az „árulás” terhe, a konfliktus potenciálisan kiéleződhet, amely a számos más válsággal küzdő kontinensnek a legkevésbé sem hiányozna most. A megoldásnak azonban egyelőre sajnos nem mutatkoznak jelei.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!

komment
süti beállítások módosítása