2021. december 01. 07:00 - Danube Institute

Jeff Bezos volt felesége, MacKenzie Scott több pénzt adományozott és gyorsabban, mint bárki korábban

Úgy tűnik, Amerika első számúvá előlépett filantrópja úgy adományoz, mint egy középosztálybeli – állapítja meg az Economist. Lássuk, min is jelent ez a gyakorlatban! mackenziescott_nyito.png

Forrás: Instagram

2020. júniusában Jorge Valencia, a Point Foundation munkatársa elkezdett hívásokat és e-maileket kapni tanácsadóktól, akik kellő gondossággal vizsgálták a szervezetét, amely leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LGBTQ+) hallgatókat támogat a felsőoktatási rendszerben. Pénzügyi kimutatásokat kértek tőle és kérdéseket tettek fel arról, hogy hogyan reagált az alapítvány a COVID-19 járványra. Egy adományra támaszkodó nonprofit szervezetnél ez nem számított szokatlan megkeresésnek - olvashatjuk a figyelemfelkeltő bevezetést az Economist honlapján megjelent cikkben.

Ami azonban ezután következett, az meglehetősen szokatlan volt. Alig néhány héttel később újabb telefonhívást kaptak, ezúttal azzal a hírrel, hogy MacKenzie Scott, az Amazont alapító Jeff Bezos egykori felesége nagy adományt szeretne eljuttatni részükre.

Nem korlátozták a pénz elköltését, és nem tervezték a csoport munkájának nyomon követését egy rövid, egy éves beszámolón túl – csak egyetlen kérésük volt: néhány hétig hallgassanak az adomány forrásáról.

A világjárvány közepette, miközben sok non-profit csoport aggódik a pénzügyei miatt, az adomány lehetővé tette a Point Foundation számára, hogy több mint kétszeresére növelje azon fiatalok számát, akiket segít. Jorge Valencia, mint az Isten áldásaként nyilatkozott az adományról.

MacKenzie Scott szokatlan milliárdos. Hivatása szerint regényíró, aki hatalmas vagyonra tett szert, amikor 2019-ben véget ért a 25 éves házassága az Amazont alapító Jeff Bezossal.

A kasszasikerrel felérő válási egyezség eredményeként a világ 22. leggazdagabb emberévé vált, mintegy 60 milliárdnyi vagyonával.

Mindezek ellenére minden szempontból visszafogott maradt. Feleségül ment egy természettudományokat oktató tanárhoz abban az iskolában, ahová gyermekei járnak Seattle-ben, és megígérte, hogy vagyonának nagy részét adományokra fordítja. 

MacKenzie Scott adakozásairól ezidáig nem lehetett sokat hallani, amihez nagymértékben hozzájárul a minimális online jelenléte: az Instagramon egy poszt tulajdonosa, a Twitteren is mindösszesen négy bejegyzést tett közzé. Az egyetlen oldal, ahol olvashatunk az adományairól, valamint ahol támogatásra érdemes szervezeteket ajánlott a publikumnak, az a Medium platformja. Ez egy nyílt felület, ahol a szakértők és felfedezetlen hangok megoszthatják írásaikat bármilyen témában.

mackenziescott_belso1.png

Forrás: Medium

Scott diszkréciója ugyanakkor hatalmas hatalmat takar. A járvány során a történelem egyik legbőkezűbb adományozójává vált, hiszen

8,6 milliárd dollárt osztott és oszt szét 12 hónap alatt. Sok szakértő úgy gondolja, hogy ez a legnagyobb összeg, amelyet valaha valaki jótékonyságra fordított ilyen rövid idő alatt.

Más vagyonos emberek általában alapítványoknak adakoznak, amelyek aztán idővel támogatásokat folyósítanak. A Bill és Melinda Gates Alapítvány, Amerika legnagyobb magánfejlesztési alapítványa például 5,8 milliárd dollárnyi adományt ajánlott fel 2020-ban.

MacKenzie Scott az adományozási módja miatt is kivételes. A legtöbb „megadonor” ma technokrata megközelítést alkalmaz. Létrehoznak egy alapítványt, egy hosszú pályázati folyamat elé állítják a potenciális támogatottakat, konkrét projekteket finanszíroznak és szorosan figyelemmel kísérik azokat.

Scott ugyanakkor úgy adományhoz, ahogy a középosztálybeliek: sok-sok szervezetnek ad és hagyja őket, hogy folytassák a munkájukat.

A vagyonos emberek első nagy döntése, amikor úgy határoznak, hogy pénzt adományoznak, nem más, mint hogy kinek adják. MacKenzie Scott külső tanácsadókra támaszkodott, köztük a The Bridgespan Groupra, a Bain and Company-ból kivált non-profit tanácsadó cégre, ahelyett, hogy saját állandó bürokráciát hozott volna létre.

Az ajándékok jórésze amerikai helyi csoportokhoz került. A Bloomberg News kérdéseket küldött mind a 786 adomány címzettjének, és 270-től érkezett is válasz. Ebből kiderül, hogy a főiskolák és egyetemek kivételével a támogatottak fele 50-nél kevesebb alkalmazottat foglalkoztat.

Csaknem 90%-uk számára Scott adománya a legnagyobb, amit valaha kaptak.

Szemben a Gates Alapítvánnyal, amely az elmúlt két évtizedben teljes finanszírozásának 30%-át tíz nagy nemzetközi csoportnak, köztük az Egészségügyi Világszervezetnek, az AIDS, a tuberkulózis és a malária elleni küzdelem globális alapjának (GFATM) és a Gavi vakcinaszövetségnek juttatta el.

Akár szándékában állt, akár nem, a regényíró kihívást intézett ahhoz a bürokratikus, hierarchikus modellhez, amely évtizedek óta uralja az amerikai jótékonysági rendszert. Úgy tűnik, ez már más vagyonos emberekre is hatással van, éppen volt férjére Jeff Bezosra. Az Amazon alapítója ugyanis idén egy 200 millió font értékű adományt jelentett be, méghozzá korlátlan támogatás formájában érkezett. „Nincs bürokrácia” – mondta az Amazon alapítója.

mackenziescott_belso2.png

Mindez nem jelenti azt, hogy MacKenzie Scott megtalálta a bölcsek kövét, inkább csak azt, hogy

a diszkrécióra törekedve lemondott az átláthatóságról. Titokban tartotta tanácsadóit, így a radarjára vágyó non-profit vezetők nem léphetnek kapcsolatba vele, eltekintve attól, hogy kommentet írhattak a blogjára.

És mivel magánszemélyként adományoz, nem néz szembe ugyanazokkal a jelentéstételi követelményekkel, amivel egy alapítványnak kell. Rob Reich, a Stanford Egyetemről azonban úgy véli, hogy ez az átláthatatlanság ritka a nagy adományozók körében, és sértő a demokratikus polgárokra nézve az általa birtokolt hatalom miatt.

Természetesen Scott stratégiája még változhat. Ahogy a blogján ő maga is írja, még csak nemrég kezdte el a jótékonykodást, amelyet elmondása szerint addig folytat, amíg a széf ki nem ürül. Mi pedig csak remélni tudjuk, hogy a kedvezményezettek köre inkább élelmiszerbankokból és különböző keresztyén ifjak egyesületeiből áll majd, mintsem LMBTQ+ szervezetekből.

Szemlézte: Spiesz Bianka

komment
süti beállítások módosítása