2021. november 17. 14:00 - Danube Institute

Nem összeesküvéselmélet többé a mesterségesen gerjesztett migráció

Fehéroroszországot azzal vádolják, hogy szándékosan gerjeszti a migrációs válságot a fehérorosz – lengyel határon, hogy destabilizálja az EU-t. Lukashenko, a fehérorosz autoriter elnök, a migránsokat Minszkbe repteti majd konvojokkal a lengyel határra szállíttatja. Mivel a határon a helyzet holtpontra jutott, az Európai Unió 15-én este újabb szankciókat fogadott el Fehéroroszország ellen.

feherorosz_nyito.jpg

A Novaja Gazéta című orosz lap november 10-én arról adott hírt, hogy Minszkbe naponta két járat érkezik Damaszkuszból, továbbá napi egy gép Erbilből és Bagdadból, mind migránsokat szállítva. A repülőtérről a bevándorlókat vagy rögtön, vagy néhány nap elteltével szervezetten a határra szállítják. A napokban már a vöröskereszt és a ’Fehér Rusz’ nevezetű kormánypárti szervezet segédkezett a migránsok ellátásában. Sátrokat állítottak fel, étellel és meleg ruhával látták el őket. Ahogy a tábor nőtt, Lengyelország egyre több katonát vezényelt a határra – jelenleg nagyjából 15 ezer fegyveres védi azt.

A fehérorosz oldalon természetesen Alexander Lukashenko volt a segélyosztás ’főszervezője’. Rengeteg adásban jelent meg és beszélte el, hogy ő természetesen nagy örömmel befogadná a gyermekeket a menekülttáborokból, de maguk a migránsok nem akarják ezt. Arról is beszámolt, hogy hazajuttatásukban is készségesen segédkezne a fehérorosz hatóság, de hazatérni sem akarnak – otthon ugyanis sem munka, sem lakás nem várja őket. Így döntésük alapján, inkább a határon táboroznak.

Beszédeiben Lukashenko Lengyelországot hibáztatta az eseményekért, és azzal fenyegetőzött, hogy amennyiben az Európai Unió szankciókkal sújtja Fehéroroszországot, elzárja a gázcsapokat.

Válaszul Lengyelország egészen eddig csak egyetlen határrészt zárt le, a kuznicait, ami a válság fő gócpontja. Ezen a szakaszon mind éjjel, mind napközben rendszeresek az ostromok. A migránsok ásók és farönkök segítségével próbálnak áttörni a határvédelmi vonalon. A Novaja Gazéta beszámolója szerint a rönköket a fehérorosz állam adta a migránsoknak, humanitárius segélyként. Naponta körülbelül 599 áttörési kísérletet regisztrálnak a lengyel határőrök.

Egyik reggel, amikor már elég ember gyűlt össze a kuznicai táborban, a fehérorosz határőrök szervezetten összegyűjtötték a migránsokat és átvezették őket a határon. A tábort teljesen kiürítették. Mivel a lengyel határon nem engedték át őket, a bevándorlók azóta is a két ország közötti ’senki földjén’ táboroznak. Nagyjából három, három és fél ezer ember ragadt a két ország között. A helyzetet a lengyelek úgy is próbálták megoldani, hogy oroszul átkiabáltak a másik oldalra:

Tudjuk, hogy parancsra cselekedtek. De senki sem igazolhatja azt, hogy nők és gyerekek szenvednek. Engedjétek őket ki innét, szomszédok. Engedjétek őket haza.

Bár a lengyel-fehérorosz helyzet megoldhatatlannak tűnik, Lukashenko kifogyhatatlan az ötletekből. Felajánlotta, hogy ha a lengyelek nem hajlandóak beengedni a migránsokat, akkor ő szíves örömmel felajánlja, hogy egyenesen Münchenbe repteti a migránsokat a fehérorosz légitársaság segítségével (de természetesen amíg a migránsok Fehéroroszországban vannak, addig katonasággal őrizteti őket).

Bár eddig Lukashenko terve sikeresen okozott fejtörést mind az EU-nak, mind a lengyeleknek, a ’logisztikai gépezet’, ami eddig Minszket ellátta migránsokkal összeesni látszik. November 11-én a Turkish Airlines bejelentette, hogy nem szállít többé iraki, jemeni és szír állampolgárokat Minszkbe. Ezt követően a szír Cham Wings Airlines jelentette be, hogy leállítja a Damaszkusz – Minszk járatait. Majd a Belavia (fehérorosz légitársaság) közölte, hogy az Egyesült Arab Emírségek határozata alapján a Dubai – Minszk járatokra szír, jemeni, iraki és afganisztáni állampolgárokat nem engedhet fel többé. Legutóbb pedig az afgán állampolgárok szállítását állította le Törökországból. Sőt, cikkünk megjelenésekor a hatóságok elkezdték buszokkal elszállítani a kuznicai határátkelőtől az embereket – egyelőre ismeretlen helyre.

Mivel Lengyelországot is elkezdték vádolni azért, mert nem engedi be a migránsokat, fontos kiemelni, hogy Varsó az elmúlt években rengeteg fehérorosz (politikai) és ukrán menekülteket fogadott be.

A 2020-as fehérorosz tüntetések után – a politikai elnyomás miatt – rengetegen elhagyták Fehéroroszországot és nem kevesen Lengyelországban találtak menedéket. Ezek közé a politikai menekültek közé tartoznak a NEXTA (független Telegram-csatorna, a tüntetők hangja) szerkesztői is, úgymint Roman Protaszevics, aki miatt Lukashenko eltérítette a Ryanair személyszállító gépet. Jelenleg több mint egy millió ukrán és 150 ezer fehérorosz állampolgár él és dolgozik Lengyelországban.

Szemlézte: Zemplényi Lili Naómi

 

komment
süti beállítások módosítása