2021. szeptember 20. 16:00 - Danube Institute

Ünnepelni kellene az afganisztáni kivonulást?

A National Interest szerzője szerint csak az amerikai kudarc halasztgatását jelentette volna a további maradás.

vehicle-60763_1920.jpg

Maximilian Hess az amerikai biztonságpolitikai National Interest magazinban arról ír: valójában ünnepelni kellene az amerikai kivonulást Afganisztánból. A szerző úgy látja: az amerikai kudarc valóságával való szembenézés halasztgatása volt az egyetlen ok, hogy az USA az elmúlt években még Afganisztánban maradt. Hess szerint igaz, hogy tragikus fejleményekkel járt a kivonulás, de ez ilyen, ha valaki elveszít egy háborút. De

ha valaki egy olyan háborút viselt, amit nem is kellett volna megharcolni, a vereséget nem kell gyászolni.

A szerző elismeri: az amerikaiak számára valószínűleg természetellenes egy háború elveszítésének ünneplése. Igaz, a vereség és annak hatása Afganisztánra, a régióra, még Európára is, fájdalmas. Ugyan már most vannak jelei annak, hogy a nyugati hatalmak újra be akarnak avatkozni Afganisztánban, de az USA-nak nincs oka erre, amíg a tálibok nem támogatnak nemzetközi terrorista csoportokat.

Az amerikai kivonulás csökkenti annak esélyét, hogy terrortámadás történjen amerikai földön. Lehet, hogy a tálibok véres kezű, középkori mozgalmárok, de mára megtanulhatták, hogy nemzetközi terroristák befogadása több fájdalmat, mintsem előnyt jelent a számukra.

A szerző szerint ugyan nem kell bízni a tálibok szavában, de a tény az, hogy a tálibok már rég harcolnak az USA legnagyobb terrorista ellensége, az Iszlám Állam ellen. Hess úgy látja: a kilencvenes években még jól hangzott, hogy az Amerika vezette világrend avatkozzon be mindenhol, ahol igazságtalanság történik, de azóta eltelt harminc év és ez a koncepció megrendült.

Ez igaz Afganisztánra is, ahol a szerző szerint az amerikai jelenlét csak olaj volt a tűzre. A kivonulás elhalasztása pedig a tálib győzelem esélyeit növelte. Ha még vissza is erősítették volna az amerikai megszállást, az az Iszlám Állam megerősödését hozta volna a tálibokkal szemben.

Hess végül azt írja: a tálib győzelem elismerése pont, hogy csökkenteni fogja annak esélyét, hogy Afganisztán újra a Nyugat elleni terrorizmus kiindulópontja legyen.

Szemlézte: GR

komment
süti beállítások módosítása