2021. szeptember 02. 16:00 - Danube Institute

Új konzervatív erő tűnt fel Németországban

Ha az embereket a bajor politikáról és jobboldalról kérdezzük, mindenkinek egyből a Keresztényszociális Unió (Christlich-Soziale Union CSU) jut eszébe. Az utóbbi években azonban egy új kihívójuk akadt a legnépesebb tartományban – írja Laurenz Gehrke a Politico európai kiadásának hasábjain.

bajor_nyito.jpg

A kihívó nem más, mint a Szabad Választók (Freie Wähler – FW) nevű politikai formáció. A párt jogelődjét még 1978-ban alapították, párttá válásuk csak 1997-ben történt meg hivatalosan. Az FW-t a politikai elemzők a CDU és az AfD közötti sávba szokták leginkább helyezni. Ez elsősorban azért van, mert a CDU az utóbbi években Merkel vezetésével folyamatosan balra tolódott és adta fel az eddigi konzervatív identitását (egyesek szerint mára már teljesen kiveszett a „C” a CDU-ból).

De visszatérve az FW-hez! Az első évtized nem sok sikert hozott az elsősorban bajor politikai formációnak, csupán a tartományon belüli regionális tanácsokba kerültek be. Az áttörésük 2008-ban következett be, amikor a főleg gazdasági válság miatt csalódott tömegeket meg tudták mozdítani és 10.2%-al (több mint 1 millió összesített szavazattal)

21 mandátumot nyertek az akkor 187 fős bajor Landtagban, a tartományi parlamentben.

Az áttörés után 2013-ban is hasonló eredményt tudtak elérni. 2018-ban tovább növelték szavazótáborukat, s ekkor közel másfél millió szavazattal és 27 mandátummal megkerülhetetlen szereplővé nőtték ki magukat. Ez megmutatkozott abban is, hogy a tartományt 1957 óta folyamatosan irányító CSU végül velük lépett koalícióra, s nem az előző partnerével, a liberális FDP-vel.

 


A cikk szerint az FW a szeptemberi Bundestag választáson újra szintet lépne és bejutna a szövetségi parlamentben is.

 

A pártot jelenleg 3% körül méri a legtöbb közvéleménykutató cég, ami azonban még a bekerülési küszöb (5%) alatt van. A kis párt sikerei miatt a CSU sem maradhatott szótlan. Hiába a koalíciós kormányzás, a keresztényszociálisok vezetője, a majdnem kancellár-jelölt Markus Söder kifejtette, hogy nincs értelme az FW-re szavazni, hisz az csak egy zöld kancellárt eredményezhet a nap végén.

Ugyanakkor nem érezheti biztonságban magát a nagyobb uniópárt, a CDU sem, igaz ők nem a regionális dominanciájukat féltik. A szeptember 26-i választás a felmérések szerint minden eddiginél szorosabb lehet, így minden szavazat számít a pártoknak. A CDU az utóbbi hónapokban igen komoly mélyrepülésben van, s a legújabb kutatások szerint a szociáldemokrata SPD már át is vette a vezetést. Mindezt tetézi, hogy kancellár-jelöltjük Armin Laschet a népszerűséget illetően csak harmadik a „sorban” a szocdem pénzügyminiszter Scholz és a Zöldek társelnöke, Baerbock mögött.

A CDU így nem engedheti meg, hogy a pártot jobboldalról „előzzék”, s hogy a konzervatív-polgári szavazóikat elszívják.

Az aggodalmakra reagálva támadásba is lendültek a CSU-s és CDU-s politikusok. Ennek fő célpontja az FW elnöke, Hubert Aiwanger aki egy interjúban elmondta: hezitál a koronavírus vakcina beadatását illetően. A kijelentést Söder aggasztónak találta, s szerinte ezzel a párt túl közel sodródott a nyíltan oltástagadó AfD-hez.

A cikk megemlíti, hogy az FW-n belül sem mindenki elégedett a nagyobbik koalíciós partnerrel. Andrea Wittmann Bundestag képviselő-jelölt szerint a CSU nem tett semmit a koronavírus járvány megfelelő kezelése érdekében. Nem érti, hogyan lehetett Münchenben Európa-bajnokságot rendezni szurkolókkal, miközben a gyerekek nem járhattak iskolába. Nem érti, hogy miért tiltották a bajországi nyaralásokat, miközben a németek szabadon utazhattak például Mallorcára.

A döntés mindenesetre most a német választók kezében van. Egy biztos: a felmérésk szerint az FW az eddigi legjobb eredményét éri el országos szinten, még akkor is, ha nem tudja majd megugrani az öt százalékos parlamenti küszöböt.

Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell

komment
süti beállítások módosítása