2021. augusztus 25. 07:00 - Danube Institute

Mennyire hiteles a magángépek fedélzetéről folytatott klímavédelmi kampány?

Úgy tűnik, hogy Harry herceg és Lewis Hamilton szemlélete szerint teljes mértékben, de Bill Gates is óvatos az önreflexióval.

klimarepulo_nyito.jpg

Az utóbbi években hírességek tömkelege emelt szót a klímavédelem ügyében. Persze már eleve megkérdőjelezhető, hogy ezen személyek munkája és/vagy fényűző életmódja mekkora ökológiai lábnyomot hagy egy átlagemberéhez képest, de egy bizonyos mértékig ezzel talán nem is volna probléma. Előfordulnak viszont olyan esetek, amelyek ordító képmutatásról árulkodnak – és ezt az internet népe is kiszúrja.

A felháborodás fő katalizátorává és egyben a „képmutatás-index” talán legjelentősebb tényezőjévé a magánrepülőzés vált. Nem véletlenül, hiszen

a közlekedés ezen módja a legkörnyezetszennyezőbb mind közül, ha a károsanyag-kibocsátást egy személyre vetítjük

(repülőgéptípustól és utasszámtól függően fejenként körülbelül 8-10-szer annyi széndioxid kerül a légkörbe, mint egy kereskedelmi járat igénybevételével).

Ebben a képletben a leghírhedtebb figura az a Bill Gates, aki több magángépet birtokol, s nem is rest azokat használni – és aki korábban „bűnös élvezetként” hivatkozott luxusrepüléseire. A Microsoft atyja ezzel párhuzamosan többször figyelmeztetett egy közelgő klímakatasztrófára, még könyvet is írt a témában. Ebben ugyanakkor legalább beismeri, hogy saját magára egy „tökéletlen hírnökként” tekint, aki alaposan részese a problémának, de azért a hangsúlyt mégiscsak arra helyezi, hogy zöld befektetései és víziója az emberiség javát szolgálja.

Arra pedig tekintsen mindenki járulékos veszteségként, hogy egy klímacsúcsra több ezer kilogramm szén-dioxidot elégetve érkezik meg a dollármilliárdos üzletember.

Alig néhány hete Lewis Hamiltont is heves kritikával illették közösségi oldalán – pontosabban a kutyájáén. A Forma-1 sztárja néhány éve váltott vegán életmódra, amelyre később Roscoe nevű házikedvencét is átszoktatta. Tette mindezt egészségügyi és környezetvédelmi megfontolásból – utóbbit többször is hangsúlyozva. Alig pár hete történt, hogy Hamilton képet posztolt az Instagramra bulldogjáról, amint az egy-egy tál zöldség és gyümölcs előtt ül egy magánrepülő ülésén. A bejegyzéshez hozzászólók jelentős része a jószág étrendjével kapcsolatban fejezte ki aggodalmát, de többen vádolták képmutatással is a hétszeres világbajnok pilótát.

Ha mindenkinek akkora ökológiai lábnyoma lenne, mint Hamiltonnak, már nem lenne bolygó, ahol élnénk

– közölte egy kommentelő véleményét a Daily Mail.

Legutóbb az újonnan egyébként is nagy médiafigyelemnek örvendő Harry herceget érte bírálat, miután az Egyesült Államokban igénybe vette egyik barátja luxusgépét. Az esetet csupán néhány hónappal megelőzve Harry még egy komoly hangvételű interjúban fejezte ki aggodalmát a klímaváltozást illetően. Akkor úgy vélekedett, hogy a kialakult helyzet a világ egyik legégetőbb problémája, amelyet mindenképpen kezelni kell a koronavírus-világjárványt követő helyreállással párhuzamosan. „Egy felmosóronggyal rohanunk a túlfolyó fürdőkádhoz ahelyett, hogy elzárnánk a csapot” – fogalmazott a királyi családdal nemrégiben szakító herceg.

Szemlézte: Irlanda Balázs

komment
süti beállítások módosítása