2023. december 30. 09:00 - Danube Institute

Áttörések a klímaváltozás elleni küzdelemben 2023-ból II.

Az elmúlt év jelentős előrelépések színtere volt a környezetvédelem terén, melyek közül néhányat előző, a témával foglalkozó cikkünkben már felsoroltunk. A továbbiakban bővítjük a listát, és végigvesszük azokat az eseményeket, melyeknek kulcsfontosságú szerepe lesz a Föld védelmében.

flood-392707_1280.jpg

Habár 2023 valószínűleg nem a pozitív események éveként fog megmaradni, fontos észrevenni azokat a történéseket is, melyek jó hatással vannak a jövőre. Az alábbiakban bemutatjuk ezeket az előrelépéseket, melyek reményt keltő változásokat hoztak a klímaváltozás elleni harcban.

 

A nyílt tengerek védelméről szóló szerződés

Több évtizedes tárgyalások után az országok végre megállapodtak egy olyan szerződésben, amely a világ nemzeti határokon kívül eső óceánjainak védelmét szolgálja. Eddig ezeknek a vizeknek mindössze 1%-a állt védelem alatt. A nyílt tengeri szerződés keretet biztosít a védett tengeri területek létrehozásához, ami kulcsfontosságú lépés afelé, hogy a világ óceánjainak 30%-át megóvjuk 2030-ra.

 

Erdővédő lesz az Európai Unió

A 2023 júniusában hatályba lépő új rendelet értelmében az olyan áruk, mint a szója, a marhahús, a pálmaolaj, a fa, a kakaó, a kávé és a gumi importőreinek "bizonyítaniuk kell, hogy a termékek nem a közelmúltban erdőirtott területekről származnak, illetve nem járultak hozzá az erdők degradációjához" - áll az Európai Bizottság közleményében. Ez olyan termékekre is vonatkozik, mint a csokoládé és a bútorok, amelyeket ezekből az árucikkekből készítenek.

A WWF 2021-ben közzétett jelentése szerint az EU Kína után a második legnagyobb importőre volt az erdőirtással összefüggő termékeknek.

Lassul az Amazonas erdőirtása

Reményteljes erdészeti hírek érkeztek Brazíliából is, ahol az Amazonas esőerdőben az erdőirtás mértéke meredeken csökkent, miután Brazília új kormánya ígéretet tett arra, hogy 2030-ra teljesen leállítja az erdőirtást, és lépéseket tett az erdők ellenőrzésére a bűncselekmények, mint az illegális fakitermelés tekintetében.

 

Az őslakosok jogainak védelme Brazíliában

Brazília egy úttörő jelentőségű ítéletben megerősítette az őslakosok jogait ősi földjeikhez. A dél-brazíliai Santa Catarina állam felföldjén élő xokleng népet kilakoltatták a földjéről, de az új döntés visszaadja nekik a területüket. A brazil elnök ezen felül hat új őslakos rezervátumot ismert el, megtiltva a bányászatot és korlátozva a kereskedelmi célú gazdálkodást bennük.

 

Pénzügyi támogatás az érintett országoknak

Azon országok, amelyeket rendszeresen súlyt szárazság vagy áradás, illetve veszélyeztetve vannak az emelkedő tengerszinttől, évtizedek óta kérnek segítséget a gazdagabb országoktól - hiába. Most azonban a COP28 éves találkozóján a vezetők megegyeztek az éghajlatváltozás okozta károk kezelésére fordított évi 100 milliárd dolláros pénzösszegben. Néhány héttel ezelőtt indította el az Egyesült Arab Emírségek az Altérra-alapot, melynek célja a klímagazdaság finanszírozása.

Végül a résztvevők közül 200 ország, a többi között az USA, az EU és Ausztrália is belegyezett a fosszilis tüzelőanyagok kitermelésének csökkentésébe. A COP28 elnöke, Sultan Al-Jaber szerint

a megállapodás elegendő ahhoz, hogy az évszázad végére az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 ◦C-ra korlátozza a felmelegedés mértékét.

Mindezek összességében azt mutatják, hogy a világ kész együttműködni a klímaváltozás kihívásainak leküzdése érdekében és az elkövetkező években további eredményeket remélhetünk a fenntartható jövő felé vezető úton. Érdemes 2024-ben is követni a változásokat és fejlesztéseket, illetve az idei rendelkezések megvalósítását.

Szemlézte: Veres Kata

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása