2021. augusztus 02. 16:00 - Danube Institute

Washington vizsgálja az USA-ban bejegyzett kínai cégek kockázatát

Az amerikai törvényhozók egyre inkább aggódnak amiatt, hogy nem fordítanak kellő figyelmet a kínai cégek azon tevékenységére, amellyel kiaknázzák az amerikai tőzsdék transzparenciájában rejlő előnyöket.

usakina_nyito.jpg

Allison Lee, az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (SEC) legfelsőbb tisztviselője arra hívta fel az amerikai tőzsdék figyelmét, hogy kockázatelemzéseket kell közzétenniük a közeljövőben, amennyiben a kínai kormány a jelentési kötelezettségüket kihasználva beavatkozik az üzleteikbe – tudhattuk meg az Aljazeera tudósításából.

Allison Lee demokrata biztos megjegyzései az elsők, amelyeket egy SEC-tisztviselő tett, mióta a kínai hatóságok alig néhány nappal a DiDi Global személyszállító szolgáltatást kínáló applikáció New York-i tőzsdei debütálása után kiterjedt kiberbiztonsági felülvizsgálatot indítottak a cég ellen, ami

azonnal csaknem 25 százalékos esést eredményezett a részvényárfolyamban – kellemetlen helyzetbe hozva ezzel sok amerikai befektetőt.

A Wall Street Journal arról számolt be, hogy a kínai kormány korábban már figyelmeztette a DiDi vezetőségét a kiberbiztonsági felülvizsgálatról. A vállalat ugyanakkor azt álltja, hogy a tőzsdei jegyzékbe vétele előtt nem volt tudomása egy esetleges nyomozásról. A demokrata biztos nem volt hajlandó kommentálni, hogy a SEC megindította-e a DiDi vizsgálatát, azt azonban hangsúlyozta, hogy mindig arra kell összpontosítani, hogy a befektetők teljes körű tájékoztatást kapjanak az anyagi kockázatokról.

Egyes döntéshozók attól tartanak, hogy a kínai cégek szisztematikusan meg fogják sérteni az Egyesült Államok törvényeit, amelyek előírják, hogy az állami vállalatok hozzák nyilvánosságra a befektetők számára a vállalkozásukat fenyegető lehetséges kockázatokat, és nem fogják közzétenni az erről szóló dokumentumokat. Allison Lee, aki január végétől április közepéig a SEC megbízott vezetőjeként dolgozott, azt nyilatkozta egy Reuters-interjúban, hogy

az amerikai vállalatok igenis kötelesek megjelentetni azokat a kockázatokat, amelyek a kínai kormány lehetséges lépéseivel kapcsolatosak.

Tavaly a Kongresszus elfogadott egy olyan törvényt is, amely a kínai vállalatokat eltiltja az amerikai tőzsdéktől, amennyiben nem tartják be az amerikai ellenőrzési normákat. Azonban a szabályozók figyelmét általában elkerülik a kínai vállalatok nyilvánosságra hozatali kérdései.

Egyes törvényhozók mindeközben azt követelik, hogy a SEC több forrást fordítson a probléma kezelésére. ,,Az amerikai szabályozóknak biztosítaniuk kell, hogy az amerikai befektetők és munkavállalók védve legyenek az olyan magatartástól, amely negatív hatással lehet az amerikai befektetőkre” – mondta a Reutersnek adott nyilatkozatában Bill Hagerty szenátor, aki a Szenátus Banki Bizottságában dolgozik.

Szemlézte: Spiesz Bianka

komment
süti beállítások módosítása