2021. július 14. 16:00 - Danube Institute

Összeomlás fenyegeti a helyi sajtót

A helyi sajtó ellehetetlenülése veszélyezteti a demokráciát - írja az American Conservative.

newspapers-3488861_1920.jpg

A lokális sajtó összeomlásáról közölt cikket az American Conservative. Kevin Frazier arról ír: a helyi újságírás a demokrácia sarokkövét jelenti, a hanyatlása ellen pedig küzdeni kell.

Az amerikaiak keresik és értékelik a lokális újságírást. Mégsem ismerik fel, hogy milyen nehéz helyzetben van az iparág. Miközben a szerkesztőségek folyamatosan kiürülnek, az amerikaiak több mint 70 százaléka szerint pénzügyileg biztonságban vannak. Mégis, az amerikaiak alig 15 százaléka fizetett helyi hírekért.

A szerző emlékeztet: miközben bal- és jobboldali politikusok is támadják a "nagy" cégeket, eközben nem gondolkodnak azon, hogy miként is kéne támogatni a kicsiket.

Akik a helyi újságírás védelmére kelnek, azok a kisvállalkozások és a kisközösségek védelmét is erősítik. A helyi lapok a lokális közösségek "horgonyai", támpontjai, amelyek megfogalmazzák a közösség kollektív identitását. Mégis, több ezer helyi lap szűnt meg az elmúlt időszakban, és most az USA megyéinek alig felében működik helyi újság.

A helyi sajtó védelme nem egyszerű feladat, mert számos irányból fenyegeti valami az intézményrendszerét: sokaknak még mindig nincs internet-hozzáférése, miközben az erősebb médiavállalkozások fokozzák a versenyt. Az amerikaiak egyre több órát töltenek médiafogyasztással, különösen most, a covid korszakában, de közben alig valaki választja a helyi sajtót az első számú hírforrásának.

2019 végén 6700 újság működött az Egyesült Államokban - 15 évvel korábban még 9 ezer lap létezett.

Mint a szerző írja: könnyebb a "nagy" üzletet támadni, mint a kicsiket támogatni. A helyi sajtó politikai hősökre vár - a republikánusoknak volna lehetőségük belépni erre a terepre. Az intézmények támogatása alapvető hatásokkal járna helyben: amely tábor segítséget nyújt a helyi nyilvánosság erősödéséhez, az tartós hatást érhet el a helyi közösségekben - és végső soron a demokráciában.

Szemlézte: RG

komment
süti beállítások módosítása