2021. július 11. 09:00 - Danube Institute

Környezetvédelmi kérdésben is válaszút elé érkezett Joe Biden

Joe Biden amerikai elnököt komoly dilemma elé állítja a ritkaföldfémek hazai kitermelésének kérdése – mutat rá Aime Williams a Financial Times webes felületén.

mining-excavator-1736293_1920.jpg

A ritkaföldfémekről kevés szó esik a globális események taglalásakor, pedig nélkülözhetetlen elemek a világot egyre inkább domináló elektronikus eszközök gyártásában (az okostelefonoktól kezdve az F-35-ös vadászgép technikai berendezéséig), arról nem is beszélve, hogy kibányászásuk túlnyomórészt kínai földön történik. Az USA jelenlegi fő vetélytársa eleve a legnagyobb készlettel rendelkezik a világon, dominanciáját pedig csak növeli, hogy más országokban a káros és kockázatos kitermelés miatt ódzkodnak a lelőhelyek kiaknázásától.

Mindez komoly geopolitikai kihívást jelent a távol-keleti nagyhatalom riválisai számára.

A problémát felismerve az Egyesült Államok lépésekre szánta el magát. Miután 2010-ben Kína elzárta Japán elől a kritikus nyersanyag kereskedelmét (jóllehet a WTO ezt jogszerűtlennek minősítette), a Csendes-óceán túlpartján elkezdték kongatni a vészharangokat. A hazai gyártás fellendítése Donald Trump protekcionista megközelítésébe is jól illeszkedett, főleg a fokozódó amerikai-kínai feszültség miatt. A volt elnök fel is hatalmazta a védelmi minisztériumot, hogy ritkaföldfém-kitermelő cégeknek biztosítson forrásokat.

Ezután a Pentagon Joe Biden ciklusának elején 30 millió dollár állami támogatást bocsátott az ausztrál Lynas rendelkezésére, hogy Texasban kezdjen bányászni – idézi fel a portál. A bejelentésre több helyi lakos is panasszal reagált, elsősorban a káros hatásoktól tartva.

Különösen érdekes mindezen túl a zöld energia helyzete, ugyanis annak technológiai hátteréhez egyes ritkaföldfémek felhasználása szintén elengedhetetlen.

A környezetbarát bélyeg mindaddig jól rányomható a zéróemissziós megoldásokra, amíg azok a Föld túlsó felén okoznak szennyezést; ha mindezt már az ember a saját földjén tenné, jó eséllyel más volna a közvélekedés.

Márpedig egyes szakértők előrejelzése szerint az amerikai termelés fellendítésére az elektromos autók rohamos térnyerése miatt is szükség lesz.

További bonyodalmakat okoz az Egyesült Államok foghíjas ellátási lánca. A szerző értesülései szerint a kitermelt nyersanyagnak jelen állás szerint így is mindenképp meg kellene járnia Kínát az amerikai feldolgozási kapacitás gyengesége miatt. Jane Nakano, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának vezető kutatója éppen ezért az ellátási lánc egységes fejlesztésének szükségességét hangsúlyozza.

A védelmi tárca mellett az energiaügyi minisztérium is finanszíroz olyan projekteket, amelyek a ritkaföldfémek tisztább kitermelésének lehetőségeit kutatják. Drew Horn, a Trump-adminisztráció egyik témában járatos volt tisztviselője konzultációt is kínál a kitermelő cégeknek. Mint fogalmazott, az a vállalat eleve kudarcra van ítélve, amelyik kormányzati támogatást kér a jelenlegi vezetéstől úgy, hogy pályázatában egyetlen környezetvédelmi elem sincs.

Szemlézte: Irlanda Balázs

komment
süti beállítások módosítása