2021. május 21. 07:00 - Danube Institute

Magzati szívdobbanás állítja meg a texasi abortuszt

Greg Abbott, Texas kormányzója szerda reggel aláírta azt az abortusztörvényt, amely megtiltja a texasi klinikáknak, hogy terhességmegszakítást végezzenek akkor, amikor már észlelhető a magzati szívverés. Továbbá az abortuszt végzők perben támadhatóvá is válnak a törvény értelmében. A Planned Parenthood születésszabályozással foglalkozó amerikai szervezet őrjöng.

mama-2077517_1920_1.jpg

A jogszabály szeptembertől lesz hatályos. Eric Quintanar, a Daily Wire honlapján megjelent cikkében a Texas Tribune magazinra hivatkozik, amely szerint a törvény egy olyan jogi rendelkezést tartalmaz, amely lehetővé teszi a magánszemélyek számára, hogy állítólagos jogsértéseik miatt polgári pert nyújtsanak be az abortuszklinikák ellen, ahelyett, hogy az államra támaszkodnának a tilalom végrehajtásában.


Josh Blackman, a Houstoni Jogi Egyetem alkotmányjogi professzora is nyilatkozott a Tribune-nak. Véleménye szerint

ez egy nagyon egyedi és egyben nagyon leleményes törvény. A Planned Parenthood már nem fordulhat majd a bírósághoz és perelheti a főügyészt, Ken Paxtont, mint általában szokták, mert a főügyésznek többé már nem lesz szerepe az ilyen törvények végrehajtásában. Cserébe arra várhatnak majd, hogy őket perlik be.

Nem véletlen, hogy az abortusz mellett kiálló szervezet felháborodásának adott hangot.

nevtelen.jpg

Forrás: Twitter


Rajtuk kívül is sokan vannak, akik támadják a javaslatot. Még a múlt hónapban egy 200 orvosból álló csoport nyílt levélben ellenezte azt, mondván, hogy „komolytalan pereket” fog eredményezni. Az orvosok arra kérték a republikánus texasi kormányzót – függetlenül az abortusszal kapcsolatos személyes meggyőződésüktől –, hogy ne fegyverezze fel az igazságszolgáltatási ágat ellenük, annak érdekében, hogy politikai hasznot érjen el.

Az orvosok esküjüknek hátat fordítva amellett már nem álltak ki, hogy a törvény elősegíti azt is, hogy életeket mentsenek.

Azáltal ugyanis, hogy az abortuszt megelőzően meg kell vizsgálniuk a magzati szívverést, és az orvos esetlegesen észleli is a születendő gyermek szívének kalapálását, arra sarkallhatja őt magát és a leendő anyukát, hogy tudatosan ne végezzék el az abortuszt.


Abbott kormányzó a törvényjavaslat aláírásakor kijelentette, hogy a jogszabály biztosítja, hogy „minden születendő gyermek életét megmentsék az abortusztól”. Beszédében hangsúlyozta, hogy az alapítók felruházták az embereket az élethez való joggal, és mégis milliók veszítik el ezt minden évben az abortusz miatt, így Texasban azon munkálkodik a törvényhozással közösen, hogy megmentse ezen életeket, példát állítva a többi államnak, amelyek hasonló szabályozásra készülnek.

abortusz_belso2.png

Az új törvény szövegezése szerint az abortusztilalom alóli kivétel megengedett, ha az orvos megállapítja, hogy „vészhelyzet áll fenn”. Ezekben a konkrét esetekben az abortuszt végző orvosnak írásos dokumentumot kell kiállítania, amellyel ezt igazolja.

Diana Gómez, a Progress Texas érdekképviseleti vezetője a CNN-nek elmondta, hogy a törvény „az ország legszélsőségesebb abortuszkorlátozásait tartalmazza”, és a Planned Parenthood sem örült annak, hogy megóvhatják az apróságok életét, hanem „veszélyesnek” titulálták a törvényt és megfogadták, hogy harcolni fognak ellene.

Bizakodásra adhat okot, hogy a konzervatív többségű szövetségi Legfelsőbb Bíróság a következő évben felülvizsgálhatja és eltörölheti az 1992-es Roe kontra Wade határozatot, amely értelmében az államok nem tilthatják meg az abortuszt a magzat méhen kívüli életképessége előtt, amelyet az orvosok általában a 24–28. hét közötti időszakra datálnak.

Szemlézte: Spiesz Bianka

komment
süti beállítások módosítása