2021. május 17. 16:00 - Danube Institute

A felnőtt lakosság nagyjából egynegyede oltásszkeptikus az EU-ban és az USA-ban

A közvélemény-kutatások alapján az uniós országok között óriási eltérések mutatkoznak az oltakozási hajlandóságot illetően. A kérdés megítélésében sokat számít a közösségi média használata és a kormányzatba vetett bizalom is.

oltakozas_nyito.jpg

A kormányok új kihívással néznek szembe oltási kampányuk során: a kínálat lassacskán meghaladja a keresletet. Ez önmagában pozitív, de az már nem annyira, hogy ez azelőtt történik meg, hogy a védettség mértéke indokolná a biztonságos teljes nyitást. Az uniós tagállamok polgárai között az Eurofound, a tengerentúlon pedig a Gallup igyekezett felmérni az oltakozási szándékot.

Előbbi három körben, összesen több százezer embert bevonva végzett közvélemény-kutatást, azt a kérdést feltéve, hogy mennyire valószínű az illető oltakozása.

Az EU-n belül Bulgáriában bizonyult a legerősebbnek a szkepticizmus.

A megkérdezettek mintegy kétharmada az „egyáltalán nem valószínű” vagy a „nem igen valószínű” lehetőséget jelölte meg válaszként. Ezzel szemben Európa más peremországaiban épp ennek az ellenkezője figyelhető meg. A skandináv és mediterrán államok java, illetve Írország élen jár az oltakozási kedv terén, a lakosok legalább háromnegyede ugyanis pozitívan jelzett vissza.

A Reuters hírügynökség weboldalán Marine Strauss arra a következtetésre jutott, hogy a Kelet-Nyugat törésvonal valamilyen szinten itt is megmutatkozik. Az európai felmérés arra is rámutatott, hogy

a közösségi média használatával eltöltött idő a legjelentősebb befolyásoló tényező. Az elsősorban onnan tájékozódók körében 40%-os a kétkedés, míg a tradicionális forrásokat használok között csupán 18.

Külön érdekesség, hogy a diákok, a nyugdíjasok és a munkavállalók kevésbé szkeptikusak a munkanélküliekkel és a hosszú távú betegségben szenvedőkkel szemben.

Az amerikai közvélemény-kutatások is nagyjából 25%-os hezitálási arányt mértek legutóbb, habár az utóbbi fél évben csökkenő tendencia követhető nyomon a Gallup híroldalán. A kutatóintézet igyekezett további alcsoportokat is meghatározni.

05_15_irlanda_diagram.jpg

Kategóriákra bontva a nők, a 65 év felettiek, a demokrata szavazók, a felsőoktatási végzettséggel rendelkezők és a legalább évi 90.000 dollárt keresők a legoptimistábbak a védőoltással kapcsolatban. A helyi tudósok és egészségügyi szakemberek úgy vélik, hogy

a jelenlegi trendeket tekintve nem valószínű a nyájimmunitás kialakulása.

A Gallup szerzője, Megan Brenan megjegyzi, hogy a következő időszakban a Biden-adminisztráció egyik fontos feladata lesz az oltakozási hajlam fokozása.

Szemlézte: Irlanda Balázs

komment
süti beállítások módosítása