2020. november 23. 14:32 - Danube Institute

Rendezné a Brexit utáni kapcsolatokat Nagy-Britannia és Kanada

kanada_uk.jpg

Kanadában a Brexit után is beszerezhető marad a skót whisky – a brit és a kanadai miniszterelnök a Brexit utáni kereskedelmi megállapodás megkötéséről tárgyalt.

Kanada és Nagy-Britannia szombati tárgyalásán két kereskedelmi megállapodás megkötését is előirányozták. Az első a Brexit utáni kereskedelmi kapcsolatokról rendelkezne, a második pedig 2021-re egy új és specifikusabb kétoldalú kereskedelmi szerződést jelentene. Továbbá az új szerződés hatályon kívül helyezné az EU Kanadával kötött CETA kereskedelmi megállapodásának feltételeit – olvasható a Politico oldalán megjelent cikkben.

Boris Johnson és Justin Trudeau miniszterelnökök videóhívásukban megvitatták a leendő megállapodással kapcsolatban felmerülhető kérdéseket, amik biztosítani fogják a két ország közötti, évi közel 20 milliárd font értékű kereskedelem zavartalan folytatását, miután az Egyesült Királyság 2021. január 1-jén kilép az Európai Unióból. A brit vállalkozások éves exportja mintegy 11,4 milliárd font értékű árut és szolgáltatást ölel fel. A megbeszélésen részt vett Liz Truss brit kereskedelmi miniszter és kanadai társa, Mary Ng kereskedelmi miniszter is.

A brit vállalkozások kitörő örömmel fogadták a hírt, köztük a Scotch Whisky Association (SWA) szóvivője is: „az új megállapodás szuper hír a skót whisky-export számára, hiszen a szerződésbe foglaltak segítségével még nagyobb biztonsággal forgalmazhatóak a termékek a kanadai felvevőpiacon”. Miles Beale, a Bor- és Szeszkereskedelmi Egyesület elnöke is nyilatkozott: „ez a megállapodás nem csak elősegíti a vámok fokozatos felszámolását, hanem további mechanizmusokat biztosít számunkra, hogy fenntarthassuk a kapcsolatot a kanadai alkoholpiac képviselőivel, egy olyan összetett piaci rendszerben, amelyet tartományi szinten irányítanak”.

A megállapodást még a karácsonyi szünet előtt, december 11-ig jóvá kell hagynia a kanadai parlament mindkét házának. Kanada és Nagy-Britannia az elkövetkező évben egy új kereskedelmi megállapodásról is tárgyalni szándékozik, amelynek célja a digitális kereskedelem és a környezetvédelem elmélyítésére irányuló törekvések szorgalmazása és támogatása.

Szemlézte: Spiesz Bianka

komment
süti beállítások módosítása