2020. november 16. 19:01 - Danube Institute

Az Egyesült Királyságban 2030-tól csak elektromos autókat lehet vásárolni

anglia_2.jpg

Zöldül a Brit-sziget: várhatóan 2030-tól betiltja a benzinnel és dízellel működő új autók értékesítését Nagy-Britannia.

Boris Johnson az év elején bejelentette, hogy az eredetileg 2040-től tervezett tiltást előre hozták 2035-re. Várhatóan november második felében további környezetvédelmi lépések keretében arról fog szólni, hogy végül még korábban, már egy évtizeden belül meglépik az intézkedést.

A kormány reméli, hogy ez a bejelentés élénkíteni fogja az elektromos autók piacát az Egyesült Királyságban, és segíteni fogja az ország környezetvédelmi céljainak megvalósítását, ideértve az üvegházhatású gázok kibocsátásának 2050-ig nullára csökkentését.

A döntés hátterében az áll, hogy vezető tudósok, kutatók és aktivisták világszerte felszólították a kormányokat és az üzleti szférát arra, hogy legyenek ambiciózusabbak és hozzanak több olyan lépést, ami a klíma helyreállítását szolgálja. Az elektromos autók növekvő népszerűségének ellenére szakmai adatok szerint az Egyesült-Királyságban megvásárolt új járművek mindössze 7 százaléka az elektromos energiával működő jármű.

Az autógyártók és gépjármű kereskedők szakmai szervezete korábban felszólította a kormányt, hogy tegyenek olyan intézkedéseket, amelyekkel ösztönzik a vásárlókat arra, hogy elektromos járműveket vegyenek, és biztosítsanak több töltőállomást. A felszólítást azzal indokolták, hogy a magas árak és a töltési hálózattal kapcsolatos aggodalmak megakadályozzák az elektromos járművek népszerűségét. A kormány várhatóan ezért 500 millió fonttal finanszírozza a töltőállomás hálózatok kialakítását.

Johnson emellett 10 pontos tervet állított össze az alacsony széndioxid kibocsátású gazdaság beindítására, melynek célja, hogy 2050-re elérjék a zéró kibocsátást. Az Egyesült Királyság ugyanis nemzetközi nyomás alatt áll, miután a britek lesznek az ENSZ klíma-csúcstalálkozójának házigazdái – bár a csúcstalálkozót a járványhelyzet miatt jövő novemberig elhalasztották.

Emellett Joe Biden amerikai elnök megválasztásával a brit Munkáspárt a kormányt arra sürgeti, hogy fokozza Nagy-Britannia erőfeszítéseit a klíma válság enyhítésére azáltal, hogy előterjeszti a több milliárd fontos „zöld helyreállítás” (Green recovery) tervet.

Bár a miniszterelnök megígérte, hogy a Covid-19 leküzdése után a környezetvédelmet helyezi stratégiája középpontba, Boris Johnsont mégis számos kritika éri az aktivisták részéről, hogy kormánya nem támogatja elég pénzzel a klímaválság elleni küzdelmet.

Szemlézte: Morvay Sáron

komment
süti beállítások módosítása