2020. május 08. 14:08 - Danube Institute

Mi lesz a lengyel elnökválasztással?

duda_1.jpg

Michał Szułdrzyński elemzésében azt fejtegeti, hogy a lengyelországi elnökválasztás körüli konfliktus nem arról szól, ki fogja megnyerni a választásokat, hanem arról, mennyire lesz a jövőbeli elnök mandátuma demokratikus.

A közvélemény-kutatások szerint Andrzej Duda elnök jelentős eséllyel indul a megtartandó elnökválasztás megnyerésére, és semmi nem mutat arra, hogy elveszthetné támogatottságát abban az esetbe sem, ha elhalasztják a választásokat. Ez leginkább az ellenzéki jelöltek, Małogrzata Kidawa-Błońska (PO) és Robert Biedroń gyengeségének köszönhető. Kidawa-Błońska elvesztette a saját és pártja támogatói bázisát egy sor eleve átgondolatlan lépés és nyilatkozat okán. A baloldal jelöltje, Biedroń ellenben úgy tűnik, még csak nem is szándékozik részt venni a választásokon – fogalmaz Szułdrzyński. Władysław Kosiniak-Kamysz, a lengyel Néppárt jelöltje, és a független Szymon Hołownia ily módon az eddiginél nagyobb támogatottságra tettek szert a jelenlegi politikai légkörben, ennek ellenére az esélyeik a választás megnyerésére igen csekélyek, hiszen a mostani járványhelyzet Dudának kedvez.

Amíg mások arra kényszerülnek, hogy kampányaikat online videókon keresztül vezényeljék le, addig Duda az államfői poszt összes előnyét fel tudja használni saját népszerűsítésére – vélekedik Szułdrzyński.

A demokrácia szabályai egyszerűek. Az nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja, írja cikkében a lengyel elemző.
Ám itt jön a bökkenő, érvel: ez már nem arról szól, ki nyeri a választásokat, hanem arról, milyen körülmények között jön létre a győzelem. A kérdés valójában az, mennyire lesz demokratikus az új elnök mandátuma. A mandátumot pedig az elhamarkodottan hozott, gyorsan változó jogszabályok minősége fogja determinálni – írja Szułdrzyński.

A szerző szerint ugyanis a last minute próbálkozások a választási törvény megváltoztatására megkérdőjelezhetik a választás eredményét. Ha egy olyan választást tartanak meg, melynek legitimitását megkérdőjelezi még az EBESZ is, az a demokrácia leglényegét rombolná le és az állampolgárok és az állam közötti bizalmat is aláásná.

A demokrácia legitimációja azon az érzeten alapul, hogy a győztesek becsületes úton szerezték meg a győzelmet. Ha ez a feltétel nem teljesül, a politikai válság és káosz még feltérképezetlen világa nyílik meg Lengyelország előtt – zárja gondolatait Szułdrzyński.

Szemlézte: Tóth-Bíró Zsófia

komment
süti beállítások módosítása