Danube Institute Blog

A kanadaiak nem a halálos vírussal, hanem az állammal szállnak szembe

2020. március 23. - Danube Institute

korona_kanada.jpg

Habár Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szerint a szövetségi kormánynak nem kell bevezetnie a szükségállapotot Kanadában, a COVID-19 járvány ellen hozott intézkedéseket a kanadai állampolgárok tömegével utasítják vissza vagy ignorálják teljes mértékben.

Kanadában az Emergencies Act rendelkezik ilyen típusú vészhelyzetekről. E törvény teszi lehetővé a Trudeau által vezetett szövetségi kormánynak a hatalom központi összevonását válság idején. Trudeau szerint „tartományi és kormányzati szinten még sok minden tehető és sok mindent meg is kell tenni az Emergencies Act érvénybe lépéséig”.

Miközben a szövetségi kormányzat igyekszik az ország erőforrásait a válság igényeinek megfelelően elosztani a tartományok között, azok vezetői tömeges elégedetlenségről adnak számot. Számos tartomány, így például British Columbia, Alberta, Ontario és Nova Scotia is szükségállapotot hirdetett tartományi szinten.

Nova Scotia kormányzója, Stephen McNeil megalapozott kétségeinek adott szót, amikor úgy nyilatkozott, „százak gyülekeznek a tengerpartokon és a parkokban, fiatalok csoportosan sportolnak az utcákon és autók parkolnak mindenütt. Az emberek semmit sem adnak a törvényeinkre.” Hogy a káosznak elejét vegyék, a rendfenntartó erők pénzbírságot vethetnek ki azokra, akik nem tartják be az előírt személyes távolságtartást a közterületeken.

Kanada egészségügyi minisztere, Patty Hajdu a szabályok és megszorítások követésére inti az embereket, figyelmeztetve őket, hogy további szabálysértések esetén a szövetségi erők mozgósítására lehet szükség.

Kanadában március 22-én közel 1400 fertőzést jelentettek és 19 halálos áldozatot regisztráltak. A szövetségi törvényhozás igyekszik a lehető leghatékonyabban kezelni a helyzetet. Az alsóház képviselői csökkentett létszámmal kedden fognak ismét összeülni, hogy a további intézkedésekről határozzanak.

Szemlézte: Sajti Konor

süti beállítások módosítása