2020. március 01. 12:32 - Danube Institute

Közeledik egymáshoz Ausztrália és Indonézia

ausztralia_indonezia.jpg

Viharos kapcsolatoktól a hatékony gazdasági együttműködésig? Indonézia és Ausztrália új nemzetközi gazdasági egyezménye új alapokra helyezi a két ország kapcsolatait.

2020. február 10-én Joko Widodo indonéz elnök háromnapos ausztráliai körútja végén az elmúlt évtizedekkel ellentétben barátságosan köszöntötte az ausztrál parlamentet, miután kormánya ratifikálta a két ország között kötött új gazdasági együttműködés (IA-CEPA) tervezetét.

A tervezet fellendítheti a két G20 ország bilaterális gazdasági kapcsolatát, mely az elmúlt években igen kicsi, mindössze 2%-os részesedést szakított ki mindkettejük nemzetközi beruházásaiból, habár egyesek ennek okát kulturális különbségekben látják, Ausztrália sikeres nemzetközi üzletei Ázsiában, így például Malajziában más okokra utalnak – írja a The Diplomat.

Hogy az üzletkötők közötti személyes bizalmat megalapozza, az IA-CEPA magában foglalja az úgynevezett Investor State Dispute Settlement (ISDS) egységet, mely a szerződő felek közötti szerződések betartatásáért és a felek nemzetközi jogi védelméért felelős. Továbbá, az együttműködés keretében új vámkvóta-rendszert állítanak fel a két ország között, ezzel is elősegítve az áruk szabadabb és hatékonyabb áramlását. Beszédében az indonéz elnök kiemelte a gazdasági nyitottság és igazságosság fontosságát a régióban, ezzel kritizálva az USA és Kína között zajló kereskedelmi háború protekcionista politikáját.

A két állam kapcsolatainak megváltozása egy új – habár nem domináns, de jelentős – erőközpontot hozhat létre a Kína uralta térségben, mely lehetővé teheti Ausztrália és Indonézia gazdaságainak diverzifikálását és megerősödését. A gazdasági integráció politikai potenciált is magával hozhat, így például a két ország vezette regionális terrorellenes kooperáció hatékonyságát is növelheti, ezzel nagyobb biztonságot hozva a régió országainak.

Szemlézte: Sajti Konor

komment
süti beállítások módosítása