2019. október 20. 21:12 - Danube Institute

Boris Johnson levelét megírta

brexit_8_1.jpg

A brit miniszterelnök a Benn Act szerint cselekedve levélben folyamodott az EU vezetőihez – írja Robert Peston a The Spectatorben.

A brit parlament alsóháza úgy döntött, arra kötelezi Boris Johnsont, hogy levélben kérje az EU vezetőit a brexit újabb három hónapos elhalasztására. Ezt a miniszterelnök meg is tette, csak egy dolgot hagyott le: az aláírását. Ez tovább fokozza az amúgy sem nyugodt indulatokat a kormány és Westminster között. Bár vitatják, Geoffrey Cox igazságügyminiszter szerint eleget tettek a Benn Actben foglaltaknak azzal is, hogy nem szerepel Boris Johnson aláírása a leveleken.

Sir Tim Barrow EU nagykövetnek nem csak az lesz a feladata, hogy átadja a halasztási kérvényt Donald Tusknak, hanem egy másik levelet is fog vinni, amiben Johnson elmagyarázza, ez az egész a parlament miatt van, az ő kormánya nem felelős. Sőt, a miniszterelnök egy harmadik levelet is kiküld az EU többi 27 tagországának vezetőihez. Ebben azt írja, a brexit további elhalasztása nagyon káros lenne, az Egyesült Királyság és az unió érdekeit is sértené.

Johnson hétfőn, egy skót bíróságon fog jogi csatát vívni az aláírás elhagyásának legalitásáról. A támadást a Skót Nemzeti Párt egyik képviselője, Joanna Cherry indította, a bíróság arról fog dönteni, a miniszterelnök köteles e aláírni a kérelmet vagy sem. A szerző szerint Boris Johnson kész akár a legfelsőbb bíróságig vinni az ügyet.

Egy forrás a Downing Streetről elmondta, a miniszterelnök abban bízik, hogy több EU-s vezető is nyilvánosan kiáll a brexit elhalasztása ellen. Ilyen például Emmanuel Macron és Taoiseach Leo Varadkar, Írország miniszterelnöke. A brexit elhalasztásáról az Európai Tanács egy kivételes ülésén dönthetnek, október 28-án.

Mindez nem történne, ha a Westminster alsóháza elfogadja Boris Johnson brexit megállapodását. A következő alkalomra október 21-én kerül sor, a miniszterelnök bizakodva várja a szavazást.

Szemlézte: Fellegi Benjámin

komment
süti beállítások módosítása