2019. szeptember 22. 09:25 - Danube Institute

Volt IRA-tiszt vádolta meg terrorizmussal az ír képviselőt

adams.jpg

Des Long, az Ír Republikánus Hadsereg veteránja rántotta le a leplet Gerry Adams brit (távol maradó) parlamenti képviselőről, aki 2018-as visszavonulása előtt 35 éven keresztül volt az ország egyik legnagyobb pártja, a Sinn Féin elnöke.

Long szerint a politikus nem mindig tartozott a békés megoldások hívei közé, hiszen egy ideig tagja volt a paramilitáris szervezet legfelsőbb vezetőségének is.

„Úgy mondom, mint, aki szemben ült vele a gyűléseken. Valószínűleg lelőnek érte, de kimondom” – nyilatkozta a volt IRA-tag a BBC új dokusorozatában, írta az Irish Independent.

Adams évtizedekig tagadta, hogy bármilyen kapcsolatban is állt volna a hírhedt terrorszervezettel, amely fél évszázadon keresztül harcolt az Ír-sziget egyesítéséért. Long, aki magas rangú kiképzőtisztként maga is a Katonai Tanács tagja volt, egyszerűen hazugságnak nevezte Adams állításait, hiszen elmondása szerint Adams nem csak tagja volt az IRA vezetőségének, hanem egy ideig annak elnöke is. „Nem lehetsz a Hadsereg tagja, ha nem vagy önkéntes. És nem lehetsz a Katonai Tanács elnöke, ha nem vagy a Tanács tagja” – magyarázta az ex-terrorista a „Spotlight on Troubles: A Secret History” címu sorozat második epizódjában.

David Ramsbotham, a ’70-es években Észak-Írországban szolgáló brit ezredes is megosztotta emlékeit a kamerák előtt. „Tisztában voltunk vele, hogy [Adams] egy roppant intelligens ember, és, hogy soha nem sütött el pisztolyt vagy dobott el bombát. Ennek ellenére kétségtelen, hogy a legmagasabb szintű stratégák egyike volt, és úgy gondolom, hogy az IRA politikai irányítója is” – mondta a BBC stábjának.

A dokumentumfilm szerint Adams részvétele a Republikánus Hadseregben már a '70-es évek elejétől egyértelműen kimutatható. Mindezek fényében az Independent a Sinn Féinhez fordult, és sikerült Pearse Doherty-vel, a párt jelenlegi alelnökével beszélniük, aki természetesen tagadta az Adams elleni vádakat.

„Nézzék, önök jól tudják, hogy ezt a kérdést már feltették és megválaszolták sok-sok alkalommal” – válaszolta röviden Doherty az újságíróknak, ugyanakkor azt nem mondta, hogy Long szándékosan hazudott volna. „Nem tudom, mi vitte rá, hogy ilyen megjegyzéseket tegyen” – nyilatkozott.

A politikai vihart kavaró dokumentumfilm elérhető a BBC oldalán.

Forrás: Indenpendent itt és itt 

Szemlézte: Orbán Tamás

komment
süti beállítások módosítása