2019. szeptember 22. 09:39 - Danube Institute

Skót támogatás az uniós bevándorlóknak

skocia_3.jpg

A skót állam nemrégiben kidolgozott egy tervet, amely segítené a Brexit után is Skóciában maradni szándékozó EU-állampolgárokat – számol be róla Greg Russel a The Nationalben.

Az új, 50 ezer font támogatást elnyerő csomag – amelyet röviden csak „EU Állampolgári Jogok Projektként” emlegetnek – az EU skóciai lakóit hivatott arról tájékoztatni, hogy mit kell tenniük, ha az ország területén kívánnak maradni Egyesült Királyság EU-ból való távozása után is.

Ezen felül a program keretében további segítség is elérhető lesz azok számára, akik netán nehézségekbe ütköznének a letelepedési engedély megszerzésével kapcsolatban, vagy akiknek különleges igényeik vannak. Ha szükséges, professzionális ügyvédi tanácsadásra is lesz lehetőség, akár tolmács kíséretével is.

„Az EU-állampolgárok nagyban gazdagítják társadalmunkat, valamint jelentősen hozzájárulnak Skócia gazdaságához és közszolgáltatásaihoz. Üzenetem egyszerű számukra – mi mindig szívesen látjuk majd őket Skóciában, azt szeretnénk, ha maradnának, valamint ebben támogatni is fogjuk őket... Rettenetes, hogy az Egyesült Királyság kormányzata arra kényszeríti az Európai Unió állampolgárait, hogy kérvényezzék a már meglévő jogaik megtartását, mi pedig továbbra is arra intjük a brit kormányt, hogy inkább deklarációs rendszert vezessen be. Ennek ellenére azt is biztosítani szeretnénk, hogy legyen lehetőség Skóciában maradni, valamint hogy az embereket támogassák és információval lássák el a letelepedési engedély megszerzésével kapcsolatban. Éppen ezért támogatjuk az Állampolgári Jogok Projektet az EU polgárai és családjaik számára Skócia szerte tartott tájékoztató és információs események megvalósításában” – nyilatkozta Ben Macpherson, Skócia migrációs minisztere.

„Ezek a rendezvények segítenek majd felhívni a figyelmet az EU egyezségi tervre, ellátják majd a jelentkezőket a szükséges információkkal, valamint útjelzőként szolgálnak majd a támogatáshoz, ezzel is elősegítve a maradást” – tette még hozzá.

Noelia Martinez, a projekt koordinátora ugyan már jelentkezett a letelepedési engedélyért, de véleménye szerint sok egyéb európai még mindig bizonytalan a döntésben. Véleménye szerint ez a projekt kiemelten fontos azok számára, akik nem tudják, mi várhat rájuk a Brexit után.

„Többen, köztük én is, már sikeresen jelentkeztünk a letelepedési engedélyért, de ahogy az már egy korábbi tájékoztató és információs eseményből kiderült, még mindig sok olyan EU-állampolgár van, aki bizonytalan a jelentkezés menetében, vagy a jelentkezés közben bonyodalmakba ütközött. Ez a kiegészítő támogatás nagyon jól jön, hisz lehetővé teszi munkánk folytatását, külön hangsúlyt fektetve a legsebezhetőbb EU-s állampolgárok elérésére, valamint azokra, akik Skócia távolabbi vidékein laknak” – mondta Noelia Martinez.

A támogatást a skót parlament úgy fogadta el, hogy az Egyesült Királyság várható kilépéséig kevesebb, mint 8 hét van hátra.

Szemlézte: Faragó Bence

komment
süti beállítások módosítása