2019. június 12. 12:03 - Danube Institute

Csendes forradalom zajlik Amerikában a szólásszabadságért

velemenyvezerek_1.jpg

A National Review arról ír: az Egyesült Államok egyetemi campusain új szabályozások biztosítanák a valódi szólásszabadságot.

David French cikkében kifejti: államról államra hoznak új szabályokat, amik megvédik a professzorok és a diákok jogait a szabad szóláshoz.

A változások alig pár hónap alatt történtek, Tennessee-től Texasig. A legtöbb szabályozás arra irányul, hogy az egyetemeken szabadon alakulhassanak közösségek vallási, politikai és ideológiai célokból, és ne legyenek ezek előtt bármifajta ideológiai akadályok.

A texasi szabályozás szerint az egyetemi campusok szabadtéri területei hagyományos közterek, ahol szabad élni a szólás jogával és mindenkinek szabad. Egyúttal azt is biztosítani szeretnék, hogy mások szabad szólását ne akadályozhassa meg egy adott csoport.

Az ugyanakkor jellemző, hogy Amerika délebbi, konzervatívabb szövetségi államai kezdtek újabb szabályozásba, ahol mostanában az abortusz szigorításába is belekezdtek. A National Review emlékeztet: számos államban egységes és erős republikánus vezetés van, ezért várható, hogy a konzervatív oldalnak tetsző jogszabálymódosítások hulláma nem fog egyhamar leállni.

„A szólásszabadság-szabályok lehetővé teszik a beszédet, de nem teszik könnyebbé. A jogi forradalom épp most történik, de semmi nem helyettesíti az egyszerű bátorságot, és sok bátorság kell ahhoz, hogy felszólaljanak a kulturálisan intoreláns baloldal frusztrált cenzorai ellen” − zárja sorait French.

komment
süti beállítások módosítása