2019. május 28. 12:21 - Danube Institute

Zéró károsanyag-kibocsátó akar lenni Új-Zéland

uj_zeland_tajj.jpg

Megszavazza a Nemzeti Párt az új-zélandi Zéró Kibocsátás törvényjavaslatot. Bár még csak előzetes egyeztetésekről van szó, Simon Bridges ellenzéki vezető szerint a Nemzeti Párt a kormánnyal együtt az új környezetvédelmi törvény mellett fog szavazni – írja Jason Walls a New Zealand Herald hasábjain.

A Nemzeti Párt korábban kifogásolta a törvényjavaslatot, de ahogy közeledünk az elfogadás felé, egyre kevesebben kritizálják a javaslatot, miszerint az ország 2050-re az ország zéró károsanyag-kibocsátó lesz.

Ez alól csak a biogén – az előállatok által kibocsátott gázok, például metán – gázok képeznek kivételt. Az új javaslat azonban 2030-ra ez utóbbinak is a 2017-es szinthez képest 10%-kal csökkennie kell. 2050-re pedig a 2017-es szinthez képest 24-47%-os csökkenést szeretnének elérni.

Simon Bridges, a Nemzeti Párt vezetője szerint a part komolyan veszi a klímaváltozást, és egyetért azzal, hogy ez az ügy túl fontos ahhoz, hogy a pártpolitika martalékává váljon. Korábban csak azért kritizálták a törvényjavaslatot, mert szerintük az élőállat-állomány drasztikus csökkentésének széleskörű negatív gazdasági hozadékai lehetnek.
James Shaw klímaváltozás-ügyi miniszter szerint nem túlzás azt mondani, hogy a klímaváltozás vészhelyzet. „Hívjuk annak, ami... A világ lángra kapott” – mondta Shaw, és megköszönte a Nemzeti Párt támogatását a klíma krízis elleni küzdelemben.

Jacinda Ardern miniszterelnök is megköszönte a párt együttműködését. Szerinte viszont Bridges a kritikája során nem vette figyelembe azokat a gazdasági károkat, amit a klímaváltozás okozna, ha nem vennék kézbe a válság kezelését.

„Ma megtesszük az első lépéseket – hogy ne a következő generációnak kelljen” – tette hozzá Ardern. „Új-Zéland egyike a fenntartható agrártermelés globális vezetőinek. Ezért a vezetői hozzáállás miatt a szektornak vállalnia kell a változást, ezért ez az új vállalás a tudományos javaslatoknál is szigorúbb.”

Az új törvényjavaslatot hónapok óta készítik elő. Bár nemes célt szolgál, még mindig nem sikerült mindenkit meggyőzni a létjogosultságáról. David Seymour, az Adófizetők és Fogyasztók Egyesülete (ACT) jobboldali párt vezetője például jelezte, a javaslat ellen fog voksolni.

Szemlézte: Gyarmati Emese

komment
süti beállítások módosítása