2023. december 25. 16:00 - Danube Institute

Áttörések a klímaváltozás elleni küzdelemben 2023-ból I.

Az idén történt számos természeti katasztrófa mellett talán észre sem vettük az apró győzelmeket, melyekkel előrelépést értünk el a klímaváltozás visszafordításában. A BBC Future Planet csoportja összeszedte ezeket, hogy az év lezárásával megünnepelhessük őket.

climate-change-issue-7575216_1280.jpg

Szárazság, áradások, hurrikánok és futótüzek…csak pár a 2023-as katasztrófák közül, melyek rengeteg embernek okoztak veszteségeket és milliárd dolláros károkat a kormányoknak. Azonban ezek mellett most vessünk pillantást azokra a fejlesztésekre, melyek hosszútávon segítik az ökoszisztéma és Földünk megőrzését.

 

Óriási lendület a tiszta energia növeléséhez

Az Egyesült Államok 2022-es inflációcsökkentő törvényében 369 milliárd dollárt szán az üvegházhatás csökkentésére, a villamosítás terjesztésére és a tiszta energia használatára. Ezt az USA történelmének legnagyobb klímaügyi befektetéseként könyvelték el. Sir David King, az Egyesül Királyság volt éghajlatvédelmi megbízottja szerint

a szenátus és a kongresszus többsége még ma sem támogatja az éghajlatváltozással kapcsolatos közvetlen fellépést. Ezért is van persze, hogy [Joe] Biden [elnök] ezt [az éghajlatvédelmi intézkedést] az infláció kezelésére szolgáló sürgősségi törvénye alá sorolta.

Kutatások szerint a törvénynek köszönhetően 2035-re 43-48%-kal csökkenhet az USA káros kibocsátása 2005-höz képest.

 

Fordulópont a villamosenergia-kibocsátásban

Az energiaszektorból származó kibocsátások 2023-ban érték el a csúcspontjukat. A megújuló energiaforrásokból, például a szél- és napenergiából származó energia kapacitása ugyanakkor gyorsabban nőtt, mint a világ energiaigénye, ami azt jelenti, hogy az előrejelzések szerint az ágazatból származó kibocsátás most először csökkenő tendenciát mutat.

 

 

 A műanyaggyártók környezetszennyezési pere

Becslések szerint évente 460 millió tonna műanyaghulladék keletkezik világszerte, amelynek mintegy 22%-a ellenőrizetlen hulladéklerakókba, szárazföldi vagy vízi környezetbe kerül, illetve nyílt gödrökben elégetik. 2023-ban a Danone-nak kellett szembenézni három környezetvédő csoporttal a bíróság előtt.

A cég ezután azt állítja, hogy átfogó intézkedéseket tesz a műanyag felhasználásának csökkentésére, az újrahasznosítási rendszerek megerősítésére, valamint alternatív anyagok kifejlesztésére.

Emellett New York állam beperelte a PepsiCo-t, a világ második legnagyobb élelmiszer gyártóját a Buffalo-folyó műanyaggal való szennyezése miatt. A cég újabban Portugáliában dolgozik fenntarthatóságának fejlesztésén.

 

Az amerikai gátak lerombolása

Az oregoni és kaliforniai Klamath folyó mentén lévő gátak jelentősen csökkentették a lazacállományt, mely hátrányosan érintette az ott élő Yurok és Karuk törzseket. Több évtizedes kampány után 2023 novemberében lebontották az első gátat - ez egyike annak a háromnak, amelyet az évek során eltávolítanak az amerikai történelem legnagyobb gát lebontási projektje keretében. A törzs tagjai összegyűjtötték az őshonos növények magvait a területről, hogy újratelepítsék azokat a 2024 végére befejeződő Klamath-gát eltávolítási procedúra után.

Ezeket a mérföldköveket látva egy pozitív képet kapunk a világban meginduló közös erőfeszítésekről. Az államok és cégek felelősségvállalása és az egyes emberek elköteleződése kulcsfontoságú a környezetvédelem terén. A további apró győzelmeket egy következő cikkben tárgyaljuk.

Szemlézte: Veres Kat

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása