2019. február 11. 21:14 - Danube Institute

Kardszárnyú delfineket mentettek Új-Zélandon

kaipara.jpg

Kardszárnyú delfinek vetődtek partra Új-Zélandon az aucklandi Kaipara Harbour öbölben. A történet jól zárult, mind a 11 delfint sikerült visszaterelni a nyílt vízbe – tudósít az NZ Herald.

Az Új-Zéland természeti és történelmi örökségének megőrzéséért felelős minisztérium, a Department of Conservation Twitter-üzenetben közölte, hogy az emlősöket sikeresen visszaterelték a vízbe a homokpadról a dagály érkeztével. „Valószínű, hogy élelemkeresés során vetődtek partra” – állt a közleményben.

A 8 felnőtt és 3 bálnaborjú segítségére egy tízfős társaság sietett, akik egy Ali-Kat nevű charter hajóról halásztak. „Hátuszonyokat vettünk észre a vízben. Az állatok csapkodták a farkukat, láthatóan féltek. Néhány nagyobb felfordult, és elzárták az orrnyílásukat. Három másik pedig már egyáltalán nem is mozdult” – mondta el Marnix Kelderman, a halászó társaság egy tagja.

Hívták a parti őrséget, akik azonban nem tudtak időben a helyszínre érni. Ezért a charterhajón tartózkodók – mind aucklandi lakosok, akik az építőiparban dolgoznak – beugrottak a derékig érő vízbe segíteni a delfineknek. Vödrökből öntöttek vizet az állatokra, valamint visszafordították azokat, amelyek felfordultak, miközben a víz az apállyal visszahúzódott, és már csak bokáig ért, mielőtt újra emelkedni kezdett.

„Jó érzés volt segíteni” – mondta el Kelderman. „Ezelőtt soha nem volt részem ilyesmiben. Olyan volt, mint amilyet a filmekben láttam”.

Szemlézte: Balogh Zita

komment
süti beállítások módosítása