2019. január 02. 13:01 - Danube Institute

A marihuánáról tartana népszavazást Új-Zéland

marijuana.jpg

Az igazságügyminiszter bejelentése szerint az új-zélandiak a 2020-as választásokkor szavazni fognak a marihuána legalizálásáról is.

A népszavazást még tavaly ígérte meg a kormányzó Munkáspárt a koalíció felállításakor. A zöldekkel és a populista „New Zealand First” párttal koalícióban kormányzó Munkáspárt eddig tartotta magát a marihuána melletti teljes elköteleződéstől, most azonban Andrew Little igazságügyminiszter újra napirendre hozta a kérdést. A bejelentés néhány héttel az orvosi célú marihuána engedélyezése után született, az új-zélandiak közel harmada támogatná a teljes legalizációt a felmérések szerint.

A kormányzó zöldek üdvözölték a bejelentést, az ellenzék szerint azonban egy „cinikus” lépésről van szó, ami elterelné a választók figyelmét a valódi kérdésekről. Simon Bridges, a Nacionalista Párt vezetője szerint a marihuána legalizálása normalizálná a droghasználatot.

Ha a népszavazás sikeresen zárul, Új-Zéland az első csendes-óceáni ország lesz, aki legalizálja a marihuánát, világszinten Kanada és Uruguay után.

Szemlézte: Bálint Janka

komment
süti beállítások módosítása