2018. október 01. 08:01 - Danube Institute

Hol a határ az íreknél?

brexit1.jpg

Dan O'Brien ír közgazdász szerint az észak-írországi társadalom népszavazáson dönthetne az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország, valamint a független Írország között létrehozandó végleges határegyességről – adta hírül a The Irish Times.

A brit EU-tagság megszűnése nemcsak az Egyesült Királyságban, de a Brit-szigetek egészén szerves változásokat eredményezhet. Theresa May brit miniszterelnök brexittel kapcsolatos kijelentései rendesen felkavarták az indulatokat a brit korona alá tartozó Észak-Írország és az Európai Unióhoz 1973-ban csatlakozó Írország között létrejövő határ körül.

A brit miniszterelnök egy hete éles kritikával illette az Európai Uniót, mivel szerinte az nem tekint egyenlő partnerként az Egyesült Királyságra és annak kormányára. Éppen ezért félő, hogy az ország számára előnytelen brexit-megállapodás születhet, ennek elkerülése végett May kész bármikor felállni a brüsszeli tárgyalóasztaltól.

Észak-Írország legerősebb protestáns pártja, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) kiállt a brit miniszterelnök megosztó kijelentései mellett. A brit vezetés és Írország kormánya ugyanakkor továbbra is egy olyan határmegoldás mellett teszi le a voksát, ami elkerüli, hogy a múlt sebeit feltépve fizikai határzár válassza el a két Írországot egymástól.

Dan O’Brien neves ír közgazdász a helyzet megoldását egy népszavazásban látja, ahol nemcsak az észak-ír társadalom tudna hangot adni akaratának, de egy erősebb demokratikus legitimációval is felruházná a végleges határkonstrukciót.

Szemlézte: Gergi-Horgos Mátyás
 

 

 

komment
süti beállítások módosítása