2018. május 08. 15:50 - Danube Institute

Csúszhat a Brexit, ha a britek nem tesznek engedményeket

brexit_nagy.jpg

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Brexitért felelős főtárgyalója szerint akár évekkel is elcsúszhat az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése, ha a brit kormány nem lesz hajlandó bizonyos engedményeket tenni – írja a brit Express.

Az EP liberális frakciójának vezetője elismerte, hogy napjainkra a brit kilépési egyezmény körülbelül 80 százalékát már véglegesítették, viszont a kétoldalú kapcsolatok legégetőbb kérdéseiben – vámunió kérdése és az északír határ ügye – még nem sikerült megállapodni.

Verhofstadt szerint jelenleg a legfontosabb kérdés, hogy megoldást találjanak a brit-európai kereskedelmi kapcsolatokra, azonban a folyamatot nehezíti, hogy a brit kormánynak nincsenek lényegi javaslatai a témában.

Verhofstadt Theresa May brit miniszterelnökének írt levelében azt tanácsolja az Egyesült Királyságnak, hogy egy olyan „társulási megállapodást” írjon alá az EU-val, amely a külkapcsolatok valamennyi területét egységes keretben határozza meg, beleértve a kereskedelmet is.

A kritikusok szerint azonban egy társulási megállapodás arra „kényszerítené” a briteket, hogy betartsa az EU közöségi jogának bizonyos szabályait anélkül, hogy arról a brit fél szavazhatott volna.

A főtárgyaló óva intette a brit kormányt, hogy egy „svájci típusú” megállapodást kössön az Unióval, mivel egy ilyen megállapodás hatására több évvel is elhúzódhat a kilépési folyamat. Svájc és az Európai Unió kapcsolatát több száz egyéni, tematikus egyezmény határozza meg.

Sajtóértesülések szerint míg May hajlana egy átfogóbb szabadkereskedelmi egyezményre, a May-kormány egyes tagjai viszont nem támogatják a vámunió ötletét.

Szemlézte: Istrate Dominik

komment
süti beállítások módosítása