2018. április 04. 13:01 - Danube Institute

Mikor kezdődjön a szexuális felvilágosítás?

virag.jpg

Közös megegyezésen alapuló szexualitásról tanulnak az ír másodikosok.

Bár Írországban már az 1990-es évektől az alsósok tantervének részét képezte a személyes jogokról és a szexuális viszonyokról való tájékozódás (RSE, azaz a „Relationships and sexuality education” óra keretében), most Richard Bruton ír oktatásügyi miniszter prioritásnak nevezte meg a közös beleegyezésen alapuló szexuális viszony témakörét. Erről eddig harmadik osztály magasságában esett szó workshopokon, minthogy a közelmúltban azonban egész Írországot megrázta egy Belfastban történt nemi erőszak esete, amely nyomán társadalmi párbeszédet követelt a közvélemény, a miniszter immár a második osztályosokra is kiterjesztené a felvilágosító kampányt.

Az eset nyomán a RSE óra tananyagát is aktualizálják, minthogy a tananyag elavult, az iskolák pedig nem mindenhol vagy nem jól oktatnak a témáról. Így olyan témakörökkel frissítik fel a tananyagot, mint az egészséges szexuális önkifejezés, a biztonságos internethasználat, a közösségi média hatásainak tudatosítása, és a nemi irányultságuk alapján meghatározott kisebbségek helyzete. A tananyagot a diákok korához is igazítják.

A korábbi tananyag, minthogy az 1990-es években állították össze, még nem tartalmazta, hogy 2003-ban legalizálták az „esemény utáni tablettát”, sőt, 2011-ben vény nélkül is elérhetővé vált.

Bruton a szülők szerepének fontosságát is hangsúlyozta, felszólítva az iskolákat a velük való hatékony kommunikációra. Mint mondta, a cél biztosítani, hogy az RSE órák tananyaga találkozzon a fiatalság igényeivel, akik ma egész más kihívásokkal találkoznak, mint a ’90-es évek végén. Hozzátette: „Az RSE órák fontos szerepet töltenek be. Minden diáknak joga van tudni a szexuális egészségről és kapcsolatokról, és ezt minden iskolában tényszerű módon kell átadni”.

Szemlézte: Ottlik Domonkos

komment
süti beállítások módosítása