2023. november 19. 16:00 - Danube Institute

Az oktatásban megjelenő trendek árulkodnak arról, hogy miképp tekintünk ma a szülőkre és szerepükre

Gyermekekről, szülőkről és oktatásról folyt a vita a Danube Institute rendezvényén. A szakértők egyetértettek: aggasztó, hogy számos országban szenvednek csorbát a szülők jogai, egyre kevesebb befolyásuk van a gyermekek oktatása felett. A szülők és az oktatási rendszer között erősödik a feszültség, tehát megoldást kell találni. Prof. Anthony O’Hear és Jeremy Clark, intézetünk vendkutatói számos szempontból vizsgálták a helyzetet, a beszélgetést John O’Sullivan, a Danube Institute elnöke vezette.

400637556_838061801659224_2245658346260814598_n.jpg

“Az oktatásban megjelenő trendek árulkodnak arról, hogy miképp tekintenek ma a szülőkre.” - fogalmazott Prof. Anthony O’Hear, a Danube Institute vendégkutatója. A szakértő jogi kérdések és az ENSZ Emberi Jogok Nyilatkozatának 26. cikkelyét áttekintve mutatott rá számos felmerülő problémára. Szerinte mára sok nyugati országban alakult ki ellentét a szülők és az oktatási rendszer között, ezért pedig leginkább utóbbi a felelős. Az állam befolyása mindenképp határok közé szorítandó, semmiképp nem terjedhet addig, hogy a szülők gyermekeik felett gyakorolt jogai sérülhessenek.

Az iskolák egyre radikálisabban kezelik a szülők jogait, ebben Jeremy Clark, a Danube Institute másik vendégkutatója is egyetértett kollégájával. A szakértő szerint manapság komoly problémát jelent, hogy az iskolák számos kérdésben hagyják figyelmen kívül a szülők akaratát annak ellenére is, hogy ők ismerhetik leginkább a gyermekek szükségleteit. Clark kiemelte, aggodalomra leginkább a különböző lobbicsoportok adnak okot. Ezek a szervezetek nagy hatással vannak az oktatásban jelenlévő trendekre, a tananyagra.

Leginkább a szexuális felvilágosítás, az LMBTQ népszerűsítése, illetve a vallásoktatás számítanak problémás területeknek.”

- vélekedett a kutató. Kifejtette: “Sok országban a magánkézben lévő iskolák sincsenek jó helyzetben, hiszen nem tudnak függetlenedni az aggasztó trendektől.”

A vallásos iskolákról, különösképp az Egyesült Királyságban élő népes muszlim kisebbség iskoláinak helyzetéről, illetve az otthonukban oktatott gyermekekről is esett szó az este folyamán, hiszen ezek az oktatási intézmények és formák igyekeznek megtalálni saját útjukat az egyre inkább szabályozott oktatási rendszerben. A szülők körében is alakul ki konfliktus, hiszen míg az egyházi iskolákban vallásra hivatkozva a tantervek eltérhetnek a megszokottól, a szexuális felvilágosítás, illetve az LMBTQ-val kapcsolatos kérdések oktatásába a szülőknek nagyobb beleszólása van, más iskolákban, ahol állami szabályokkal igyekeznek visszaszorítani a szülők jogait. Szó esett az Egyesült Államokban egyre népszerűbb otthoni oktatásról is. A gyakorlat szerint

egyre több szülő vállalja magára gyermekei tanítását, akik így saját környezetükben, egyéni időbeosztás és igények alapján tanulhatnak.

Összegezve elmondható, hogy az oktatási rendszer és a szülők viszonya meglehetősen feszült napjainkban, és ez csak részben magyarázható az oktatásba is begyűrűző társadalmi folyamatokkal. Ahogy azonban az előadók kiemelték, a szülőknek igenis lehet beleszólása abba, hogy gyerekeik milyen oktatásban és nevelésben részesülnek, a jövőben fontos ebbe az irányba lépéseket tenni.

Írta: Bonyhádi Lili

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása