2018. február 15. 08:01 - Danube Institute

Brexit: nem világos a brit álláspont az északír határ ügyében

irorszag_3.jpg

Az ír kormány szerint egyre gyorsabban fogy az Európai Unió türelme az Egyesült Királysággal szemben, mivel nem minden területen egyértelmű a brit kormány álláspontja a Brexit-tárgyalásokban, ez pedig az Írország és az Egyesült Királyság közötti határmegállapodás kimenetelét is befolyásolhatja.

Ír kormánytagok aggodalmukat fejezték ki a Brexit-tárgyalások legutóbbi fejezetével kapcsolatban, attól tartva, hogy nem lesznek képesek jogilag kötelező érvényű megállapodássá formálni a brit politikai garanciákat az északír határ ügyében a következő hetek tárgyalásai során – írja az Irish Times.

A tárgyalófeleknek most a brit kilépés jogi kereteit kell véglegesítenie, mielőtt a tárgyalások kereskedelmi fejezete megkezdődne a márciusi uniós csúcstalálkozó után. Ugyanakkor, nőnek a dublini kormány aggodalmai a tárgyalások kapcsán, mivel az egyértelmű brit álláspont hiánya miatt az uniós tagállamok egyre inkább kezdik elveszíteni türelmüket – írja a napilap ír kormányzati forrásokra hivatkozva. „Nehéz tárgyalni a brit kormánnyal, mivel az gyakorlatilag még saját magával tárgyal” – tette hozzá egy dublini forrás.

Az Európai Bizottság a következő hetekben fogja megszövegezni a brit kormányzat által garantált politikai vállalásokat az északír határ ügyében. Azonban a tárgyalások ezen részét valószínűleg nehezen fogják jogilag kötelező érvényű megállapodásban rögzíteni, mivel borítékolható a brit egyet nem értés.

A decemberi tárgyalások eredményeként amennyiben nem születik megegyezés a brit és európai felek között, a britek a jelenlegi helyzet fenntartására tennének javaslatot az északír határ ügyében. Ha pedig később sem sikerülne megállapodásra jutni, Nagy-Britannia az Egységes Piacban való maradást és az 1998-as nagypénteki határegyezmény megtartását szorgalmazná. Az EU szerint azonban ez összeegyeztethetetlen azzal, hogy a britek kilépnének a közös piacból.

Ha nem lesz megegyezés az Egyesült Királyság és az Unió között, ír források szerint a Bizottság mind a vámunió, mind a közös piac bizonyos szabályait alkalmazná Észak-Írország esetében, ami alapján az országrész bizonyos funkciók szerint gyakorlatilag az Unió tagja maradna.

Mindemellett egyre nő a feszültség az EU és az Egyesült Királyság között a brit nyilatkozatok bizonytalansága miatt, amelyet egyes dublini források egyenesen „hamisításnak” neveztek, amelyet minél előbb meg kell szüntetni.

A hír az Irish Times oldalán jelent meg.

Istrate Dominik

komment
süti beállítások módosítása