2018. január 12. 08:01 - Danube Institute

Ötvenmillió fát ültetnek Angliában

liverpool.jpg

Angliában egy óriási új erdőt akarnak telepíteni Liverpooltól Hullig. Az „Északi Erdőség” terv keretében 50 millió fát kívánnak telepíteni – jelenti a BBC.

A kormányzat 5,7 millió fontos kezdőtőkét biztosít tervhez, mely összesen olyan 500 millió fontba fog kerülni 25 év leforgása alatt. A maradék részt adományokból kell majd biztosítani.

Az Egyesült Királyságban nagyon alacsony az erdőségek aránya, mindössze 8%-át takarja a földterületnek erdő. Ez messze elmarad az európai átlagtól, az utolsó helyet vívva ki magának. A cél az, hogy a városiasodott régióban 20%-ra növeljék ezt. Különösen lényeges lesz a folyóvölgyekben, védve az élővilágot, illetve kompenzálva a talajpusztulást és az áradások okozta kárt.

A környezetvédő szervezetek üdvözölték a döntést, de felhívták a figyelmet a régi erdőségek védelmének fontosságára is. A Woodland Trust nevű szervezet igazgatója, Austin Brady szerint a projektnek erőteljes hatása lett a területen, amelyen mára majdnem eltűntek a fák az aktív mezőgazdasági és ipari termelés miatt.

El kell ismernünk, hogy a kormányzati támogatás nem túl nagy, de segíteni fog nekünk új forrásokat találni” – mondta a BBC riporterének.

Más szervezetek nem ilyen optimisták. Paul Zylva, a Friend of Earth szervezettől állítása szerint jobban járnának, ha megőriznék az ősrégi erdőket ahelyett, hogy azokon vasutat vezetnének keresztül. Pedig a HS2 vasútvonallal pont ezt tervezi a brit kormány, ezzel a Birminghamtől északra elterülő erdők 35%-át fenyegetve.

Egyszerűen nem lehet összehasonlítani egy ősi erdő biodiverzitását pár újonnan telepített botéval” – mondta a BBC-nek adott interjúban.

A terv a kormány által kiadott „25 Éves Környezetvédelmi Tervben” szerepel, amivel a miniszterek célja az, hogy jobb állapotban adják át a környezetet, mint ahogy megkapták.

A kormányzat azonban így is el van maradva a terveivel, idén alig 1000 hektárnyi új erdőséget telepített. A környezetvédők szerint ezt az új ambiciózus tervet nem elképzelések alapján kell értékelni, hanem az átcsoportosított források alapján, amit valóban erre kívánnak költeni.

A cikk a BBC oldalán jelent meg.

Szemlézte: Berkes Rudolf

komment
süti beállítások módosítása