2018. január 04. 09:14 - Danube Institute

Átszabták az amerikai adórendszert

trump_11.jpg

Karácsony előtt az Egyesült Államok kongresszusa elfogadta az adórendszer hatalmas mértékű átalakítását.

A szavazást követő ünnepségen Donald Trump köszönetet mondott a kongresszusi republikánus vezetőknek, elsősorban Mitch McConnell szenátusi frakcióvezetőnek és Paul Ryan képviselőházi elnöknek a munkájukért.

Az utóbbi 1993 óta küzd az adórendszer reformjáért. Donald Trump szerint a változások beteljesítik kampánya legfontosabb ígéretét és újra naggyá teszik Amerikát. Az adórendszer módosítását amerikai mércével mérve rohammunkában, néhány hónap alatt fogadták el, a Képviselőházban csak másodjára ment át.

Egy demokrata képviselő sem szavazott a törvény mellett, és néhány republikánus is a saját pártja ellen szavazott. A Szenátusban minden republikánus a törvény mellett és minden demokrata a törvény ellen szavazott, így 51-48 arányban ez a testület is elfogadta törvényt.

Az új törvényt azonban az amerikaiak 55%-a ellenzi, míg csupán 33% támogatja a republikánusok módosításait. Mitch McConnell szenátusi frakcióvezető szerint ha a közvélemény nem változik, akkor újra kell kezdeni a törvényalkotást. Donald Trump szerint azonban „az eredmények magukért fognak beszélni”. Paul Ryan képviselőházi elnök is hasonlóan vélekedett, szerinte a csökkenő vállalati adó több munkahelyhez fog vezetni.

Az intézkedést az elsősorban gazdagoknak kedvező adócsökkentés túlsúlya jellemzi, a vállalati adó például 35-ről 21%-ra csökken, amint Donald Trump aláírja a törvényt. A Kongresszus Adóügyi Bizottsága szerint míg 2019-ben minden jövedelmi csoport csökkenő adóterheket fog tapasztalni, 2027-re azonban minden, évi 75 ezer dollár (kb. 20 millió forint) alatt kereső amerikainak növekedik majd az adó összege. A törvény az egészségbiztosítási rendszert is átalakítja, eltörli az Obamacare azon részét, amely a legtöbb amerikai számára kötelezővé teszi valamiféle egészségbiztosítás vásárlását.

Szemlézte: Ujvári Márton

komment
süti beállítások módosítása