2016. október 28. 16:39 - Danube Institute

Társadalmi rehabilitációt terveznek a britek

turing.jpg

Az Egyesült Királyságban az évtizedekkel ezelőtt a korabeli törvények alapján elítélt melegek rehabilitációját tervezik.

Az azonos neműek szexuális életét kriminalizáló brit törvényt 1967-ben szüntették meg. A Westminsterben a törvénytervezetről való szavazást elnapolták, mivel Sam Gyimah igazságügyi miniszter hosszú felszólalásával obstruálta a vitát. A skót parlamentben is vitáztak a kérdésről, ahol többpárti egyetértés fogadta a melegek rehabilitációját.

A Westminsterben „túlbeszélték” azt a törvénytervezetet, ami az 1967-ig elítélt melegeknek adott volna felmentést, rehabilitációt. Az Egyesült Királyságban a szexuális zaklatások törvénye az '50 és '60-as években bűncselekménynek minősítette az azonos neműek közötti beleegyezéses szexuális kapcsolatokat – számol be a BBC.

A „Turing-törvény” tervezetét azután nyújtották be, hogy a brit parlament 2013-ban rehabilitálta Alan Turing brit kódfejtőt. Turing a II. világháború alatt a szövetségeseknek dolgozott és a németek titkosított üzeneteit törte fel. A homoszexuális Turingot 1952-ben „súlyos szeméremsértés” miatt ítélték el és kémiailag kasztrálták. Turing utána öngyilkos lett.

A mostani törvénytervezet vitáján Sam Gyimah igazságügyi miniszter huszonöt perces felszólalásával felhasználta a megadott időkeretet, ezért a törvényt elnapolták. Gyimah támogatását fejezte ki, ugyanakkor kiemelte annak fontosságát, hogy csak azok nyerjenek megbocsátást, akik tényleg nem követtek el a mostani törvények szerint bűncselekményt. Dühös képviselők „szégyen”  és „szégyenteljes” bekiabálásokkal illették az igazságügyminiszter felszólalását.

A melegek szexuális életét kriminalizáló törvényt 1967-ban törölték el, de ez Észak-Írországban és Skóciában ez csak jóval később történt meg.

Kezia Dugdale, skót munkáspárti képviselő indítványozására a skót parlamentben is vitáztak a kérdésről. Többpárti egyetértés fogadta a Skóciában 1980-ban megszüntetett törvény alapján korábban hozott ítéletek megsemmisítésének javaslatát, amiről hamarosan szavazhatnak. A skót kormány és rendőrség közben egy külön folyamatban dolgozik azon, hogy kivegyék a bűnügyi nyilvántartásokból a törvény alapján elítélt melegeket.

Szemlézte: Szászi Áron

komment
süti beállítások módosítása