2016. október 06. 11:58 - Danube Institute

Írország felkészül a Brexitre

irorszag_brexit.jpg

A Brexit nyomán bekövetkező kereskedelmi változások és az észak-ír határkérdés került a dublini kabinet figyelmének középpontjába a brit kormányfő hétvégi nyilatkozatát követően, ám Enda Kenny kormányának a törvényhozásban a jövő évi költségvetéssel kapcsolatos vitákban is helyt kell majd állnia.

Theresa May brit miniszterelnök a minap arról beszélt: kormánya az Egyesült Királyság Unióból való kilépéséről szóló tárgyalásokat jövő márciusban szándékozik elkezdeni. Ez a kijelentése az ír bel-és külpolitikára egyaránt hatást gyakorolt, így hétfőn az ír kabinet megkezdte az érdemi előkészületi munkálatokat. Az Irish Times szerint a miniszterek utasítást kaptak az észak-írországi kollégáikkal való megbeszélésekhez szükséges előkészületek megkezdésére.

Charlie Flanagan ír külgazdasági-és külügyminiszter a brit kormányfő nyilatkozatára úgy reagált, üdvözli May világos kijelentését, továbbá hozzátette, hogy „az [ír] miniszterelnök utasította a minisztériumokat a Brexit hatásainak felbecsülésére”. A miniszter azt mondta, hogy a kormányfő főként a határokkal, a két Írország közötti kapcsolatokkal, valamint a kereskedelemmel kapcsolatos értékeléseket várja. Flanagan úgy véli, hogy a határkérdés továbbra is napirenden marad, hiszen az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti tárgyalások kontextusában a negatív hatások minimálisra csökkentése alapvető érdeke Írországnak.

A jövő héten ül össze a Külkereskedelmi Tanács, mely szintén Nagy-Britannia Unióból való kilépésének hatásait igyekszik összegezni. A tanácsnak többek között tagjai hat miniszter, öt állami ügynökség küldöttei, valamint a magánszektor exportőreinek tíz képviselője. A tanács legfőbb feladata annak kidolgozása, hogy Írország miként tudja diverzifikálni világkereskedelmi kapcsolatait, amennyiben a Lisszaboni szerződés 50. cikkelyének értelmében, s a hónapokig tartó jogi procedúra lezárultával az Egyesült Királyság végleg kilép az európai integrációból. A dublini kabinet külügyminisztere elárulta, hogy a jövő heti ülésen főként a csendes-óceáni térséggel, továbbá a Kínával és Dél-Koreával esetlegesen kötendő kereskedelmi kapcsolatokkal fognak főként foglalkozni.

Véglegesített költségvetés   

A közkiadásokért és reformokért felelős miniszter a következő napokban állapíthatja meg a közkiadások jövő évre tervezett végleges mértékét, s ezzel egyúttal a kormány véglegesítheti a 2017-es költségvetési törvénytervezetet, amit hamarosan be is nyújthatnak a parlamentnek.

Az elmúlt napokban a sorozatos kormányközi értekezletek után úgy tűnik, hogy sikerült a kabinetnek megállapodnia egy 100 millió eurós gyermekgondozási csomagról. A Katherine Zappone miniszter által kidolgozott csomag elsősorban az alacsony jövedelemmel rendelkező gyermekes családoknak nyújtana támogatást a tervezet szerint. Ugyanakkor a Fine Gael és a Függetlenek képviselő által indítványozott módosító javaslatok alapján folytak egyeztetések arról, hogy a csomag a középosztálybeli családokat is támogassa, ahol a jövedelem nem haladja meg az 55 ezer eurót.

A független miniszterek továbbá öt eurós emelést javasolnak az állami nyugdíjkifizetésekben, mely része lenne annak az intézkedéssorozatnak, amely révén az idősek jutnának különböző állami kedvezményekhez. Az elképzelést a Fianna Fáil is támogatta, egyéb, szociális intézkedések előmozdítását célzó javaslatok mellett.

Szemlézte: Árpási Botond

komment
süti beállítások módosítása