2016. március 07. 09:38 - Danube Institute

Adathozzáférés: a Szilícium-völggyel egyezkedik a Pentagon

adatvedelem_1.jpg

Mi lesz az adataink védelmének a sorsa? Ashton Carter, az Egyesült Államok védelmi minisztere azon munkálkodik, hogy sikerüljön egyezségre jutnia a Pentagonnak a Szilícium-völgy vállalataival a kommunikációs eszközök titkosításának ügyében. A Foreign Policy betekintést nyújt a megszületett kompromisszum-kezdeményezésbe, Elias Groll cikkén keresztül.

A kérdés a decemberben lezajlott San Bernardino-i lövöldözés után került a figyelem középpontjába, amikor is a támadásban részt vett egyik terrorista iPhone-ját megtalálták, de az FBI hozzáférés hiányában azóta sem tudja előhívni a benne rejlő létfontosságú adatokat. Washington és a nagyvállalatok között megfagyott a levegő, amikor egy bírósági végzés segítségével próbálta a kormány arra kényszeríteni az Apple-t, hogy feltörje a telefonba kódolt biztonsági rendszert. A nagyvállalat azzal védekezett, hogy ezzel veszélybe kerülne termékeik sérthetetlensége, valamint kockáztatná a felhasználók adatainak védettségét is. Nem beszélve arról, hogy egy jogi precedenst hozna létre az amerikai bíróságoknak, így megengedetté válna az FBI számára más készülékekhez való hozzáférés is.

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter erre úgy reagált egy Ted Schleinnel, a legendás szilícium-völgyi kapitalistával rendezett talk showban: szó sincs arról, hogy az ügyet a későbbiekben precedensként alkalmaznák a jövőbeli nyomozások során. „„Nem gondolom, hogy illene hagynunk hogy egyetlen ügy általános konklúziót alkosson vagy megoldást” − mondta a védelmi miniszter. A jövőbeni cél a kapcsolat javítása a Pentagon és a Szilícium-völgy között, és ennek fejében elindult két kezdeményezés is.

A Carter által kidolgozott ötlet az, hogy gyűjtsék össze a vállalatokban dolgozó hackerek egy csoportját, akik prémiumért cserébe behatolnának a Védelmi Minisztérium nyilvános weboldalaira. A szakemberek átvilágításon esnének keresztül és alanyai lennének a háttérellenőrzéseknek is. Cél az, hogy világossá váljanak a biztonsági rések a Pentagon internetes struktúrájában. Emellett áprilisban elindul egy tanácsadási mechanizmus a Védelmi Innovációs Tanácsadó Testület jóvoltából, amely olyan területeket érint majd többek között a Pentagon nyilatkozata szerint, mint a komplex adatelemzés az üzleti döntéshozásban, felhőapplikációk és szervezeti információmegosztás.

Nem csupán a Védelmi Minisztérium igyekszik a kompromisszum megalkotására, de egy modern technológiával kapcsolatos RSA-konferencián az Obama-adminisztráció szakemberei is részt vettek. A Nemzetbizonsági Hivatal igazgatója, Michael S. Rogers és Loretta Lynch főállamügyész megegyezésre biztatták a jelenlévőket, azonban konkrét javaslatot nem adtak a megoldásra. Úgy tűnik, az Apple-ügy kapcsán az amerikai kormány nem fog meghátrálni, sőt, igyekszik arra bírni a vállalatot, hogy gyakoroljon nyomást más tech cégekre a titkosított kommunikációhoz való hozzáférés érdekében. Carter a találkozó során a következőképp nyilatkozott: „„Meg kell újítanunk a hozzáállásunkat azért, hogy ésszerű eredményre jussunk”.”

A kérdés azért kulcsfontosságú, mert nem csupán a San Bernardino-ügyben használták ki az elkövetők a technika lehetőségeit. Mind a terrorista csoportok, mind a közönséges bűnözők magukévá tették a titkosított kommunikációs eszközöket, sokkal komplikáltabbá téve a kormány számára, hogy gördülékenyen végezze munkáját a terrorelhárítás folyamán. Rogers szerint a nemrégiben történt párizsi támadások során is ilyen eszközöket használtak, és a technológia nagyban akadályozta az akció leállításának mechanizmusát.

Mészár Kata

komment
süti beállítások módosítása