2024. február 23. 07:00 - Danube Institute

Lövöldözésbe torkollott a törzsek rivalizálása Pápua Új-Guineában

A helyi rendőrség közlése szerint több tucat ember halt meg a törzsi erőszak újabb megnyilvánulásának következtében Pápua Új-Guinea távoli hegyvidéki régiójában. A lövöldözés a törzsi harcok eszkalálódására figyelmeztetnek.

shutterstock_1463442740.jpg

Az áldozatokat egy hétvégi rajtaütés során lőtték agyon Enga tartományban. A terület évek óta a rivális Sikin, Ambulin, Kaekin és más törzsek közötti tömeggyilkosságok színhelye. A felföldi terület régóta küzd az erőszakkal, a mostani gyilkosságok ugyanakkor évek óta a legsúlyosabbaknak tekinthetőek. A hatóságok eredetileg legalább 64 ember haláláról számoltak be, később azonban ez a számot módosították, így végül a hivatalos közlés szerint 26 fő vesztette életét. A rendőrség úgy véli, hogy az incidens áldozatai közül sokan zsoldosok lehettek, olyan férfiak, akik a vidéket járva felajánlják, hogy segítenek a törzseknek leszámolni a riválisaikkal.

Az illegális lőfegyverek beáramlása még halálosabbá tette az összecsapásokat, és segítette az erőszak terjedését a vidéken.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök az erőszakos eseményeket követő rádióinterjújában nagyon nyugtalanítónak nevezte a híreket, amelyek Pápua Új-Guineából érkeznek és kijelentette: "jelentős támogatást nyújtunk, különösen a rendőrök képzéséhez és a biztonsághoz Pápua Új-Guineában".

Az ausztrál miniszterelnök támogatása kulcsfontosságú lehet a probléma hatékony kezelésében, hiszen Pápua Új-Guinea kormánya már többször próbálkozott elnyomással, közvetítéssel, fegyveramnesztiával és számos más stratégiával is az erőszak visszaszorításának érdekében, azonban nem járt sikerrel. A rendőrség szerint a fő problémát az okozza, hogy kevesen vannak és nincsenek meg a szükséges erőforrásaik a megfelelő munkavégzéshez.

Az incidenst követően több hírportál a helyszínre látogatott, tudósításaikban megrázó állaptokról számoltak be.

Az egyre súlyosbodó törzsi konfliktusok már tavaly júliusban is jelentős szerepet játszottak a térség életében, ekkor három hónapos lezáráshoz vezettek Engában, amelynek során a rendőrség kijárási tilalmat és utazási korlátozásokat is elrendelt. Akkor nagyságrendileg 150 ember vesztette életét. Az incidens nemzetközi figyelmet kapott, miután a közösségi médiában olyan zavaró felvételek terjedtek el, amelyeken megkötözött és egy teherautó mögött vonszolt férfiak voltak láthatóak, miközben az eseményeket konstatáló járókelők éljeneztek.

Pápua Új-Guinea több száz törzsnek ad otthont, amelyek közül sokan még mindig barátságtalan és távoli terepen élnek.

A növekvő népesség megterhelte a földterületeket és az erőforrásokat, így elmélyült a törzsi rivalizálás. A helyzetet tovább nehezítik a korábbi parlamenti választások és az ezekkel kapcsolatos csalások vádjai miatt kialakult zavargások is. Ezen két konfliktus teljesen felfordította az egész ország életét.

Szemlézte: Udvari Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása