2024. január 10. 16:00 - Danube Institute

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága dönthet Donald Trump Ügyében

Colorado állam legfelsőbb bírósága és Maine állam közigazgatásának demokrata párti vezetője hivatali hatáskörben eljárva decemberben kizárta Donald Trumpot a 2024-es választásokon való indulásból. A volt elnök és kampánycsapata benyújtotta fellebbezését. A vitás helyzet az Egyesült államok legmagasabb szintű jogi fóruma, az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága előtt fog eldőlni.

shutterstock_2284014577.jpg

Az Amerikai Egyesült Államok történetében még soha nem fordult elő, hogy egy vezető elnökjelöltet az Alkotmány alapján kizárjanak a hivatalviselésből. Colorado és Maine államban most mégis ez történt. Megállapították hogy Donald Trump három évvel ezelőtti magatartása elérte az Alkotmány 14. kiegészítés " lázadási záradékának" küszöbét, amely kizárja, hogy bárki, aki "lázadásban vett részt" - miután korábban esküt tett az alkotmány támogatására - ismét szövetségi tisztséget töltsön be.

Trump és kampánycsapatának fellebbezési kérelme eredményesnek bizonyult, így az ügy most a Legfelsőbb Bíróságon elé kerülhet. A volt elnök körüli történésekről több médium is beszámolt az X-en.

Azóta a Legfelsőbb Bíróság bejelentette, hogy befogadja az ügyet. Jogi szakértők széles körben arra számítanak, hogy a bíróság feloldja majd a bizonytalanságot és véget vet az államokban hozott kissé darabos döntéseknek. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy azonnal és közvetlenül választ kapunk arra, hogy Trump a 14. kiegészítés értelmében lázadónak minősül-e, illetve, hogy rendelkezik-e mentelmi joggal a 2021. január 6-i választási felforgatási kísérletéből eredő büntetőjogi vádakkal szemben.

Az igazságszolgáltatók állásfoglalását egy ilyen terhelt kérdésben számos tényező befolyásolhatja. A válaszadás elől való kitérésre és elnapolásra több mód is rendelkezésükre áll. Az, hogy a bírák hogyan határoznak a kérdésben, dönteni fog arról, hogy Trumpnak bíróság elé kell-e állnia e vádak miatt.

Ha a bíróság lassabb pályára állítja a kérdés tárgyalását, akkor a választások utánra halaszthatja a döntést. Ez azt is jelentheti, hogy a perre egyáltalán nem kerül sor, mert ha Trump nyer, az általa kinevezett főügyész minden bizonnyal leállítaná az ügyet. Abban az esetben ha nem kerül elnapolásra a per, az könnyen félreállíthatja a volt elnököt a választási kampánya kellős közepén.

Trump számára a legkedvezőbb forgatókönyv az lenne ha megállapítanák, hogy mentességet élvez a büntetőeljárás alól, illetve ha immunissá nyilvánítanák a polgári perekkel szemben is, melyeket ellenfelei indítottak ellene választási indulásának megakadályozására több államban, a többi között Texasban, Nevadában és Wisconsinban. Természetesen maga is szeretné elhalasztani a tárgyalást, amíg nem születik végleges döntés a mentelmi joggal kapcsolatos fellebbezéseiről. Azonban még ha az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága el is napolja a tárgyalást, Trump kampánynaptárát továbbra is számtalan jogi nehézség fogja terhelni.

Szemlézte: Udvari Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása