2024. február 20. 16:00 - Danube Institute

Ursula von der Leyen újraindul az Európai Bizottság elnöki posztjáért

Ursula von der Leyen most már hivatalosan is jelölt a második ciklusára a Bizottság élén. Hónapokig tartó hallgatás után a volt német miniszter hétfőn, a Kereszténydemokrata Unió berlini ülésének végén jelentette be szándékát.

shutterstock_2320227987.jpg

A következő lépés az Európai Néppárt (EPP) március 6-7-i bukaresti kongresszusa, amelyen a Bizottság elnökét hivatalosan is kinevezik az európai jobboldal vezetőjének - spitzenkandidatnak - a júniusi választásokra. Bár ez inkább csak formalitás, tekintve, hogy a 65 éves elnöknek egyáltalán nincs vetélytársa az Európai Néppártban.
A Bizottság leköszönő elnökeként - ahogyan Brüsszelben már hónapok óta mondják - ő a „természetes jelölt” a saját utódlására.

A CDU választása után Von der Leyennek meg kell szereznie két másik párt támogatását az Európai Néppárton belül, amelyhez Görögország, Írország, Litvánia és Svédország kormánypártjai is tartoznak. Ha a néppárt nyer a választásokon, ahogy azt a felmérések előre jelzik, ő lehet a Bizottság elnöke a következő 5 évben is.

Nagyon tudatos és átgondolt döntést hozok. Szeretnék indulni a második mandátumért, és nagyon hálás vagyok a CDU-nak, hogy ma engem jelöltek az EPP csúcsjelöltjének” - mondta.

Von der Leyen hozzátette, hogy „jobban fel van készülve”, mint 2019-ben, amikor egy kompromisszumos jelöltként tűnt fel, akit csekély többséggel szavaztak meg.

A Bizottság első női vezetőjeként egy világjárványon és évtizedek óta az első nagyobb európai konfliktuson keresztül vezette a blokkot. Nagy szerepet játszott abban, hogy az EU továbbra is támogassa Ukrajnát, amikor az megpróbálta elhárítani Oroszország teljes körű invázióját és számos alkalommal látogatott el az ország fővárosába. Szintén az ő hivatali ideje alatt döntöttek úgy az uniós vezetők, hogy a Bizottság ajánlására, tavaly decemberben megnyitják a csatlakozási tárgyalásokat Kijevvel.

Annak ellenére, hogy tagadhatatlanul képes határozottan cselekedni a nehéz időkben, Von der Leyen vasöklű vezetési stílusa néha ellentétbe hozta őt az uniós vezetőkkel, akik támogatására szüksége lesz második mandátumának biztosításához.

Számos kényes témában - az Izraelnek a Hamász elleni háborúban nyújtott támogatásától kezdve a Kína-politikáig - a tagállamokkal való konzultáció nélkül hozott döntéseket, ami kiváltotta az uniós diplomaták haragját.
Ráadásul kinevezése a csúcspozíciókat érintő szélesebb körű folyamat része. A vezetőknek nemcsak erről a posztról kell megállapodniuk, hanem meg kell választaniuk az Európai Tanács következő elnökét és az Unió jövőbeli külügyi főképviselőjét is.

Szemlézte: Veres Kata

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása